Ген. Константин Попов: През април заминават първите летци за САЩ, които ще се обучават на F-16

Ген. Константин Попов: През април заминават първите летци за САЩ, които ще се обучават на F-16

Заделени са 100 млн. лв. за инфраструктура - за хангари, технически помещения, складове и др.

В комисията по отбрана имаме разбиране, че трябва да се грижим за развитието, а не да правим политически танци за лична популярност, казва в интервю за "Монитор" председателят на парламентарната комисия по отбрана

- Ген. Попов, през декември 2019 г. в САЩ трябваше да започне производството на самолетите F-16 за клиенти, знаете ли дали това вече е факт?


- Първо, когато говорим за F-16, според мен трябва да напомним, че това е договор, който дава бъдеще на българската военна авиация. И това се случва в един много сериозен момент, в изострена международна обстановка. Виждате какво става в Сирия, там има сблъсъци, жертви, бежанци, сериозна нестабилност. Много човешки съдби се променят, светът се въоръжава, всичко това е изключително опасен сигнал. Системите за контрол все по-трудно сработват. Преди да отговоря на въпроса, искам да кажа, че сигурността, която имаме в момента у нас, е благодарение на сериозните усилия, които се полагат по дипломатически път да нямаме бежанци, и за развитие на икономиката. Има сериозно намаляване на цената на газа – 40%, и не на последно място, че отбраната е приоритет. Това се случва за първи път след десетилетие. Материалните измерения на тези думи са закупуването на F-16, един изключително съвременен самолет, с изключителни способности и този самолет се строи в Южна Каролина. Първите бройки започнаха да излизат от завода. Ние сме третата страна след Бахрейн и Словакия. У нас първите шест ще бъдат доставени през 2023 г., а през 2024 г. вторите два. Тук вече се разбива митът, че сме купили самолет на чертеж, който не може да лети. Много е важно, че при съвременното развитие на технологиите не се купува нещо, чието производство е стартирало отдавна, защото, докато го закупиш, докато се произведе и дойде на въоръжение, минават много години. Тогава вече технологията е остаряла и се налагат допълнителни средства за модернизация, за да отговаря на изискванията. Така че ние закупихме нещо съвременно - и като концепция, и като бойни способности. Искам да успокоя всички, че ще имаме най-добрите самолети в региона. Българските ВВС имат бъдеще, а само допреди година това бъдеще беше под въпрос.


- Тези самолети с какво превъзхождат МиГ-29?


- Без да подценявам самолетите, които имаме сега, но военната техника се развива, така че разликата е огромна.


- На какъв етап е обучението на пилотите ни?


- Теорията мина и започна подготовка на самолети L-39. Вярвам, че ВВС имат добре разработен план, който да съответства на сключения договор и датите, които са заложени, за да може да се подготви инженерният състав, преди да отидат в САЩ, както и останалият летателен състав. Доколкото ми е известно, първите двама летци ще заминат за САЩ през април, следващите двама – след няколко месеца и така поетапно всички. Причината е, че програмите им за подготовка са различни. След като заминат за САЩ, ще им бъде направена първоначална оценка. Програмите ще бъдат адаптирани за всеки летец. Много е важно, че започнахме подготовка предварително, за да сме сигурни, че тези момчета ще са достатъчно подготвени. По този начин ще се намали стресът, все пак е нужен период на адаптация, защото има разлика в това, което правят тук, във ВВС, и това, което ще правят в САЩ в продължение на две години. Според договора е планирано да заминат 12 души.


- С това пилотите ще бъдат ли подготвени да преминат от Миг-29 на F-16?


- Нямам никакви съмнения в качествата на нашите момчета, те са доказани. В нашата авиация хората са добре подбрани, на високо ниво, като отдаденост и качество на работата.


- На какви практически задачи ще бъдат подлагани?

- В зависимост от програмата, но може да се започне от самолет T-6, да се премине на реактивен самолет T-38, след това на F-16. Като преминаваш от самолет на самолет, има различни програми - излитане, кацане, маршрути, въздушни боеве, атаки по земни цели и други. Хубаво е, че ние имаме прекрасни отношения със съюзниците си. Преди години променихме системата за подготовка на българските летци, така че тя е абсолютно съвместима с тази на САЩ.

- Освен дронове какво друго включва договорът за индустриално сътрудничество?

- Преглед и поддръжка на хидравлика, колесници, електронни блокове, програма за подготовка за летци, която е адаптирана за нашето висше Военновъздушно училище. Това е много добре, защото, когато преминаваме подготовка от един самолет, който е второ поколение, към един, който е 4+, трябва да подготвим хората и да променим начина им на мислене, за да могат да се справят с новата информационна среда, в която ще работят. А това е важно за младите хора, на които разчитаме и в които ще инвестираме.


- Какво са изтъкнали американските специалисти, които са били у нас, за да посочат какво е необходимо за базирането на машините?


- Да, идваха, но те са били на посещения и преди това. Не трябва да забравяме, че американски F-16 са оперирали в Граф Игнатиево и това е прекрасно, защото колегите знаят какво трябва да бъде осигурено за поддръжката на самолетите. Инвестират се средства за хангари, технически помещения, складове и др., за тази цел в бюджета тази година са заделени 100 млн. лв. за инфраструктура. Разработват се проекти и те ще стартират. Догодина също са планирани такива средства. Инфраструктурата трябва да е готова преди 2023 г. Ако този проект бъде успешен, това ще даде надежда, че можем да живеем в един съвременен свят, че можем да реализираме и други големи проекти в интерес на отбраната и че можем да работим с големите държави и фирми.


- На какъв етап е модернизацията на сухопътните и военноморските войски?

- Ние изпълняваме това, което сме обещали. Синхронизирано движим проектите. За сухопътните войски имаме информация, че към март-април ще бъде внесено предложение на МС, за да бъде избран изпълнител на договора. Що се отнася за военноморските ни сили, през февруари правителството одобри избора на фирмата изпълнител за многофункционалните модулни патрулни кораби, които ще трябва да построим, това е фирмата "Люрсен". Следват процедури по сключване на договор, който ще бъде подписан тази година и ще започне изпълнението му. Корабите ще се строят във Варна в наши заводи. Това дава работна ръка, дава и възможност за усвояване на нови технологии, както и да се научиш да работиш със световни лидери в индустрията. Работи се и по идеи за придобиване на подводници. Но това е дълъг процес. Тук е важно посланието, което се отправя - че ще имаме подводен флот. Това е силно, защото Черноморският регион е важен. Ако е важен за Великите сили, то той е още по-важен за нас, защото ние живеем тук. Трябва да градим системата си за сигурност, да даваме спокойствие на хората, увереност. Затова е нужно да водим стабилна политика. България е остров на стабилност в региона, а това е важно и за региона като цяло и е в интерес и на съседите ни.

- Между първо и второ четене в Закона за отбраната и въоръжените сили БСП направиха предложение само военен да бъде шеф на военното разузнаване. Как ще коментирате?

- Те имат право да правят предложение и ще бъде разгледано. Смятам, че този разговор беше проведен относително скоро, предполагам, че резултатът ще бъде същият. Не знам каква е целта на колегите, но такива са правилата в законотворчеството и това е тяхно право да внесат предложения. Ако дадат аргументи, може да преосмислим, но аз не съм привърженик на честата смяна на законите. Системата трябва да има стабилност. Смятам, че в комисията по отбрана имаме разбиране, че трябва да се грижим за развитието, а не да правим политически танци с цел придобиване на лична популярност. Служба „Военна информация“ не трябва да се подценява, тя е изключително добре работеща структура, доказала се през времето. Според мен тази служба все повече трябва да е наш приоритет и да се разчита на тази информация, защото нещата са динамични, а само знанието побеждава.

ВИЗИТКА:

Роден е на 28 август 1961 г. в София
Завършил е ВВВУ „Г. Бенковски”, ВА „Г. С. Раковски” и Училището на Главната квартира на НАТО – Оберамергау, Германия
Магистър по стратегически проучвания – Военновъздушен колеж „Максуел” в САЩ
Доктор по организация и управление на Въоръжените сили
Преминал е през всички степени на военната йерархия в Българската армия
Заемал е командни длъжности в структури на НАТО
От 2010 г. до 2014 г. е командир на ВВС
От февруари 2016 г. е началник на отбраната до 19 януари 2017 г.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.