Ген. Константин Попов: С новите F-16 ще имаме способност да пазим и Скопие

Ген. Константин Попов: С новите F-16 ще имаме способност да пазим и Скопие

Правителството стриктно следва това, което парламентът изисква от него

  • Ще плащаме разсрочено следващите изтребители
  • Говори се само за техника, но най-важни са хората, казва в интервю пред "Монитор" председателят на комисията по отбрана в НС

- Ген. Попов как ще коментирате изпратеното запитване до САЩ за новите F-16?

- Първо да отдадем заслуженото на правителството, че стриктно следва това, което парламентът изисква от него. Стриктно следва политиката за модернизация на Българската армия и въоръжените сили. Това, което не се разбра достатъчно добре от обществото и трябва да го изясним и повторим, е, че на американското правителство е изпратено запитване за цена и наличност. Не знам до колко ще помогна на хората и не знам дали е редно да се опростяват нещата по този начин, но вие, ако искате да си купите нещо в един магазин, първо влизате и виждате дали го има и колко струва. След това си правите сметката дали имате пари сега, кога имате пари и можете ли да си го позволите. За това казваме, това е необвързващо запитване, с което не поемаме абсолютно никакъв ангажимент. Отговорът на запитването много ще помогне на правителството да може да планира нашите ресурси и да планира кога и по какъв начин ние можем да придобием необходимите ни бойни способности. Така правителството ще изпълни решението на Народното събрание да се придобият 16 изтребителя. И там в проекта за инвестиционен разход е записано, че това се случва на два етапа. И след придобиването на новите осем изтребителя най-накрая ще завърши този процес, който започна преди много години.

- Кога пристигат първите самолетите и на какъв етап ще пристигат те?

- Това, което е заложено в първия договор, е, че първите самолети ще дойдат 2023 г., а последните по същия договор ще дойдат 2024 г. Следващите осем от втория етап, за които е изпратено писмото до американското правителство с искане на информация, е най-разумно да дойдат, както е заложено в проекта за инвестиционен характер. Така както го приехме в Народното събрание, включително и с подкрепата на г-жа Нинова и колегите от БСП, които също гласуваха ЗА. Хубавото на втория етап е, че вече като доказал се партньор ние можем и ще искаме да плащаме разсрочено следващите 8 изтребителя. Това няма да натоварва сериозно бюджета за отбрана, ще даде по-голяма гъвкавост за реализиране на другите основни проекти за модернизация на Българската армия в условия на COVID кризата.

- COVID кризата забави ли модернизирането на армията ни?

- За съжаление да, така както забави развитието на целия свят и даде своето отражение не само в икономиката и социалната сфера, но и в сектор сигурност и отбрана, да не говорим за здравеопазване. Тази криза повлия на всички сектори и ние трябва да направим правилните оценки, и то в един по-широк план, за да имаме голямата картина и да намерим правилния баланс. Очевидно е, че всички се нуждаят от подкрепа и че ресурсите не са достатъчни… За това е важно да се приоритизира. За това е важно да кажем, че сектор сигурност и обрана трябва да е приоритет. А дали трябва да е приоритет, говорят фактите. Виждаме какво се случва в Кавказ, Сирия, Ирак, Афганистан, незатихващия проблем с бежанците.

- Премиерът Борисов бе казал, че с новите изтребители F-16 ще пазим не само нашето въздушно пространство, но и това на Северна Македония. Водят ли се разговори по тази тема между двете държави и как ще се случва Air Policing?

- Тези разговори започнаха и се водят от доста години. И премиерът съвсем ясно отчита, че когато придобием един супермодерен, суперсъвременен самолет с огромни бойни възможности, какъвто е F-16 Block 70, ние като едни добри приятели с Република Северна Македония ще можем да им предложим нашата помощ.

- Като говорим за международен план, как спомагат и какво допринасят на нашата армия участията в мисии и учения на международно ниво?

- Това вече е доказано и ползите от международни учения имат много измерения. Първо е политическото. В тези учения участват не само страни от НАТО, но и от други държави. Това подпомага добрия диалог в един регион като нашия, който е доста динамичен, даже бурен. Трябва да подчертая, че доверието струва много скъпо. Когато имаш доверие и можеш да разчиташ на добро отношение и вярваш на своите съюзници и съседи, тогава има спокойствие. Това се отразява и в икономиката, и във финансите. На второ ниво - това е от изключителна полза за военнослужещите, защото имат възможност за обмяна на опит, виждат своите силни и слаби страни. Когато тези учения са по-мащабни, както е в „Тракийска пепелянка“, тогава нивото на организация се вдига и позволява да се тренират и командирите на по-високо ниво. Разбира се, има и друг елемент - финансовият, защото когато тренираме заедно, така ни излиза по-евтино, защото ние не заделяме сили, които да играят противниковата страна.

- Как върви модернизацията на Военноморските сили и Сухопътните войски?

- Желанието на правителството и управляващото мнозинство е ясно изразено, а именно, че трябва да има синхрон. Не едновременно да придобием всичко, защото е безкрайно скъпо и невъзможно, но да сме сигурни, че и трите вида въоръжени сили се движат в една посока с приблизително еднакво темпо и оръжията, които ще придобием, ще бъдат съвместими. Това е една изключително трудна задача. Има известно забавяне заради кризата. Не можеха да идват колеги от компаниите и нямаше как да се водят разговорите. Трябва обаче да кажем, че много работа беше свършена от Военноморските сили и от Министерството на отбраната, за да се огледа и подготви договорът за придобиването на двата многофункционални модулни патрулни кораба. Този проект е пред завършване. Забавяне има и по проекта на Сухопътните войски за придобиване на техника, като отчитаме, разбира се, и неговата комплексност. Там се придобива много и различна бойна техника.

- Миналата седмица пристигнаха минните ловци от Нидерландия. Те как ще подпомогнат родните ВМС?

- С придобиването на минните ловци ние завършваме един етап. Досега ние имахме един минен ловец, за да стане формирование, ни трябваха още два. Това вече е факт. Завършваме окомплектоването на едно цяло формирование, което по отношение на бойните способности има комулативен ефект, защото формированието ще прилага единни тактики, техники и процедури.

- Какъв приоритет е отбраната в Народното събрание?

- Трябва да подчертаем, че за разлика от други политически структури тук се води политически сблъсък. Например в едно министерство няма такъв сблъсък. Законодателната власт е мястото, където наистина се виждат и сблъскват различните идеи. Опозицията, която основно се води от Българската социалистическа партия, има едно виждане за развитието на държавата и за приоритетите. Ние, управляващите от ГЕРБ и „Обединени патриоти“, имаме друго виждане по какъв начин държавата да просперира. Ние залагаме на развитието на икономиката, защото именно икономиката прави държавата богата, а една богата държава може да води съответната добра социална политика. Тук трябва да кажем, че при нас отбраната и сигурността е важна и допринася за развитието на икономиката и за стабилните финанси и именно поради това за нас отбраната е приоритет. Надявам се, че когато говорим за сигурността на страната, когато говорим за нашия суверенитет и независимост ще намерим общ език и ще постигнем необходимото съгласие, за да продължим да развиваме отбранителните способности и грижата за хората в армията. И тук е важно да кажем, че някои обичат да говорят само за техника, но истината е, че най-важни са хората в армията. В това отношение смятам, че ще търсим общ език и апелирам към разумен и отговорен подход по въпросите на отбраната от нашите колеги от Народното събрание.

ВИЗИТКА:

Роден е на 28 август 1961 г. в София
Завършил е ВВВУ „Г. Бенковски”, ВА „Г. С. Раковски” и Училището на Главната квартира на НАТО – Оберамергау, Германия
Магистър по стратегически проучвания – Военновъздушен колеж „Максуел” в САЩ
Доктор по организация и управление на Въоръжените сили
Преминал е през всички степени на военната йерархия в Българската армия
Заемал е командни длъжности в структури на НАТО
От 2010 г. до 2014 г. е командир на ВВС
От февруари 2016 г. е началник на отбраната до 19 януари 2017 г.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.