Ген. Константин Попов: Изтребителите Ф-16 са сериозен стратегически пробив

Ген. Константин Попов: Изтребителите Ф-16 са сериозен стратегически пробив

Работим със САЩ по много проекти, включително за модернизиране на летища, казва пред "Телеграф" шефът на комисията по отбрана в НС

-Ген. Попов, вие сте един от вносителите на промени в Закона за военното разузнаване. Какво целят те?
-Реално променяме наименованието на службата, за да може да отговоря на принципите и задачите, които трябва да изпълнява. В самия Закон за военното разузнаване думата „разузнаване“ се споменава безкрайно много пъти. А всъщност службата се казва „Военна информация“, като информацията е само част от задачите, които има тази служба. Пък и нормално е, когато имаме държавна агенция „Разузнаване“, да имаме и служба „Военно разузнаване“. Второ, оптимизира се работата на службата с щаба на отбраната, като се синхронизират нещата по тяхното взаимодействие, осигуряване на информация, която е необходима на началника на отбраната. Трето, създава се звено за сигурност на информацията, което да подпомогне служители по сигурността на информацията, директора на службата. Някои допълнителни промени се отнасят за начина и реда на преминаването към служба „Военно разузнаване“. Това по-скоро касае възможността да се признава за служба и работата в други агенции и да се зачита трудовият стаж от тях в службата, примерно, ако вземат човек от ДАР или други служби, да може да се зачете вече придобитият трудов стаж в тази агенция.
-Наскоро в парламента беше обсъждан докладът за състоянието на Въоръжените сили през 2019 година. Там беше отбелязан дефицитът на кадри в системата. Държавата може ли да направи нещо повече за военнослужещите в условията на кризата с коронавируса?
-Няколко думи за доклада. Докладът е доста критичен, много подробен. Едно изкушение е към края на мандата си Министерството на отбраната да представя само успехите. Този случай не е такъв. Докладът е достатъчно конкретен, с факти, с цифри. Описани са и проблемите, разбира се, и добрите неща. Един от проблемите е осигуряването на достатъчно подготвен квалифициран състав за Въоръжените сили. Смятам, че тук имаме пробив. Правителството положи много сериозни усилия в тази посока. Само да припомня, че бюджетът на Министерството на отбраната беше увеличен значително. Бюджетът на МО в абсолютна стойност е два пъти по-голям от бюджета на министерството за 2014 година. Тук влиза и увеличението на заплатите на хората във Въоръжените сили. Като за първи път в най-новата история всяка година в продължение на три години поред се увеличават с по 10 процента. Очакваме наистина да има повече желаещи да постъпят в армията. Вече това е факт от проведените конкурси.
-Дали е достатъчно?
-Според мен може още много какво да се направи. Тук трябва да дадем дължимото на Министерство на отбраната за това, че прави необходимото за доброто представяне на армията ни пред обществото. Аз ценя това високо, защото не може да държим армията изолирана от обществото. Това е нашата армия. Това са нашите деца, момчета и момичета, които са се посветили на службата в България. Тези момчета и момичета трябва да са видими за хората и те да ги уважават, и да им дадат дължимото. Тях винаги ги търсят, когато е трудно, когато има наводнения, пожари и те се отзовават. Когато обществото уважава военнослужещите, разбира се, ще има и по-голям интерес от младите хора да постъпват в редовете на Въоръжените сили. Надявам се този приоритет на правителството да остане, независимо от създалата се ситуация като резултата от кризата с COVID-19.
-Как върви модернизацията на Българската армия?
-Това беше същественото, което се случи през 2019 година. Всъщност имаме нещо реално. Американските изтребители Ф-16, които са много сериозен стратегически пробив. Този стратегически пробив по-скоро е в начина на мислене на политическия елит и поемането на сериозни и тежки отговорности. Това е един абсолютно несъмнен успех в българската политика, това е сериозен успех в развитието на Въоръжените сили, защото 20 години си говорим за модернизация, с удоволствие я отлагахме тази модернизация. Вече не е така. Да, имаше различни мнения, но аз съм сигурен, че само след няколко години, когато пристигнат тези изтребители Ф-16 в България, много хора ще се наредят на опашката да поздравяват и да слагат успеха на своя ревер. Това е успех за България, не само във военнотехническо отношение, но и във военнополитическо отношение.
-А какво се случва по отношение на другите проекти?
-Що се отнася до другите проекти, има определено забавяне. Причините, разбира се, са свързани с COVID. Но това са тежки преговори и процедури. В момента се водят преговори с фирмата, която е избрана за модернизацията на Военноморските сили. А за другия проект, за избор на бойна техника за Сухопътните войски, предстоят полеви изпитания.
-Наши военни се обучават на Ф-16. Самият вие сте управлявали Ф-16. Как върви обучението на нашите летци?
-Военновъздушните сили започнаха предварителна подготовка с определени летци, четирима от тях вече заминаха. Те са на езиков курс. След това двама ще отидат да летят на Т-6, други двама на Т-38. Програмата е адаптирана към всеки един от тях и нивото, на което всеки трябва да бъде обучен. Предстои заминаването и на останалите летци и на инженерно-техническия състав. Мисля, че хората са осигурени и се надявам там да покажем, че българският летец, българският авиатор, българският техник е един от най-добрите в Европа поне. 12 летци ще бъдат обучени. Двама от тях ще бъдат инструктори, след това те ще могат да обучават и български летци в България.
-Очаквате ли други съвместни проекти в сферата на отбраната със САЩ предвид и визитата на премиера Борисов в САЩ миналата година?
-Тази визита беше свързана с отбраната, но не само. Поставиха се други сериозни въпроси, като върховенство на закона, икономика. За първи път на хартия беше разписано, че ние имаме стратегическо сътрудничество. Тук става въпрос за съвсем друго, много по-високо ниво. Ние със САЩ работим по много проекти. Знаете тази програма FMF, която е за помощ от Съединените щати, включително и за модернизиране на летища, за предоставяне на оборудване на специални сили, на Военноморски сили, на Сухопътните войски, така че с тях работим много успешно. Тук трябва да прескочим в политическата сфера. Да, това е бъдещето, ние трябва да работим с нашите съюзници, защото в трудни условия, в една непредсказуема динамична среда, ние трябва да се държим заедно, защото това е в интерес не толкова на съюза, колкото на членовете на съюза и ние разчитаме, че в една такава динамична среда има на кого да се облегнем в случай на нужда.
-Вие сте член и на вътрешната комисия в парламента. Много коментари имаше за проблемите в НСО. Как ги коментирате?
-Първо искам да кажа, че в службата работят хора, които са отдадени на своята дейност. Сериозни професионалисти. Тази служба по време на европредседателството свърши прекрасна работа, подчертавам във взаимодействие с другите служби за сигурност - МВР, ДАНС. За съжаление тази служба влезе в медиите. Това е факт и това не е добре за службата. Истината е, че колкото по-невидима е, толкова по-добре си върши работата. Не искам да давам съвети на президента, който осъществява общо ръководство и контрол над службата или на директора на службата, но този факт трябва да бъде оценен от тях и да се види как тази служба се справя със задачите си в новата среда за сигурност, защото ние работим в една съвсем различна информационна среда, всичко вече е видимо, напоказ и наистина една оценка, един анализ би трябвало да се извърши. Що се отнася за подобряване работата с МВР, с другите органи и служби, да, това вече е факт. Законът беше приет, ветото беше отхвърлено, аз смятам, че това е едно добро решение. В съвременния свят не можеш да се окопаеш и да стоиш изолиран. Просто светът вече не е такъв. Колкото по-добро е взаимодействието, толкова по-добре ще работят всички в интерес на всички.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ