0

П авиан напада сексуално мъже в южоафриканско село, пише местното издание Сити прес.

Павиан напада сексуално мъже в южоафриканско село, пише местното издание Сити прес.

Вече петима мъже от село Цхаулу се оплакали от атаките на зеления павиан. Маймуната обаче пропуска жените и децата и все налита на мъже, като ги поваля на земята и извършва действия, наподобяващи съвкупление. Дори някои твърдят, че бабунът успял да стигне до щастлив край. Затова местните са нарекли зеления павиан Сомизи – от содомит.

Биоложката Лизи Маккензи коментира пред изданието, че подобно поведение не е характерно за павианите. Обикновено те се движат на групи, като мъжките образуват ергенски банди. Тези банди често нападат селата и градовете на Южна Африка, като крадат и разбиват покъщнина. Понякога влизат и в сблъсъци с хората. В някои региони има дори назначени специални полицай, чиято работа е да се борят с бандите павиани. Но досега не е описан случай на маймуна, нападаща мъже със сексуални намерения. Нито един от оплакалите се не е пострадал физически, освен че върху него павианът е изпробвал сексуалната си мощ, одраскал го е и разкъсал дрехите му. По всяка вероятност става въпрос за маркиране на територия и с имитация на сексуален акт павианът да е искал да покаже кой е шефът. В последните десетилетия хората превземат все по-големи територии на дивата природа, като изблъскват животните и ги принуждават да проявяват нехарактерно поведение. Ако павианът го правеше с друг павиан, това нямаше да е новина, но подобно поведение на различни видове (макар и между примати) е крайно необичайно и странно.

Местни медии пък припомнят, че миналата година имало подобни слухове в региона, но тогава новината за павиан гей се оказала фалшива. Сега също не се изключва нещо подобно.