Гебрев с досие на  агент „Димов“ от ДС

Гебрев с досие на агент „Димов“ от ДС

Съдът свери документи от бившите комунистически служби в залата, защитникът му поиска графологична експертиза

Оръжейният търговец Емилиян Гебрев, който от няколко месеца е в центъра на медийните прожектори заради опитите му да овладее „Дунарит“ и твърденията му, че е тровен с „новичок“, се оказа с досие от бившата Държавна сигурност.

Във вторник Административният съд София-град даде ход на делото, в което Гебрев обжалва решение на Комисията по досиетата, с което е обявена принадлежността му към Държавна сигурност. Делото се разглежда от 34 състав на съда.

Гебрев не се яви в съда, там беше само адвокатът му

В началото на съдебното заседание съдът обяви, че на 14 ноември 2018 г. са постъпили писмени доказателства по делото. Сред тях е и Инструкция в някогашната служба за сигурност.

„Инструкцията не е юридически акт, тя е вътрешноведомствен документ“, каза адвокатът на Гебрев. „Инструкцията е основен документ за оперативната отчетност на ДС. Тя регламентира създаването на документи и начините на регистриране на сътрудниците на ДС“, обясни пред съда юристконсултът на Комисията по досиетата.

Адвокатът на Гебрев поиска сверяване на документите за принадлежност, т.е. копията им с оригиналите. От Комисията по досиетата веднага предоставиха на съда регистрационен дневник и 3 картончета. Регистрационният дневник в ДС представлява голям тъмен тефтер с твърди корици и вече пожълтели страници, а картончетата са резедави и светложълти на цвят. Съдът констатира, че в регистрационния дневник под №7653

на 18 декември 1985 г. е отбелязано „Агент Димов“

Така бе констатирана идентичността, т.е. съответствие на копието с оригинала. Същата процедура бе извършена и с 2 картончета „образец 4“ и едно - „образец 6“. След като Комисията по досиетата показа пред съда документи, че Емилиян Христов Гебрев фигурира в архивите на ДС, адвокатът му поиска да бъде обърнато внимание на различни подробности в документацията. Става въпрос, че има подчертаване на бащиното име на Гебрев с червен флумастер в едно от картончетата, че е писано с различни химикалки или мастила – с червен химикал е отразено унищожаването на досието, с черен цвят е подписът на оперативния работник. В двете картончета „образец 4“ пък е писано с различни средства.

„Защо е така, е въпрос на специални познания“, каза адвокатът на Гебрев и заяви, че иска назначаването на

съдебно-графологична експертиза на 3-те картончета

Съдът му даде 14-дневен срок да формулира въпросите си по повод изготвянето на такава експертиза. Още в съдебната залата адвокатът изброи някои от тях - да се изследва дали подписите в картончетата от единия образец са същите като в другия образец, може ли подписите в тези картончета да се свържат с писмените текстове, както и да се сравнят текстовете в регистрационния дневник с тези в картончетата.

Съдът откри производство по чл. 193 от ГПК – оспорване истинността на документите. Според закона, тежестта за доказване неистинността на документа пада върху страната, която го оспорва, в случая на Гебрев и неговия адвокат. Въпросите за изготвянето на съдебно-графологична експертиза трябва да бъдат представени в два екземпляра – за съда и за Комисията по досиетата, за да може тя да даде становище по тях. След това в закрито заседание съдът ще назначи вещо лице за изготвяне на експертизата. Следващото заседание по делото е в края на май.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.