*Медии на подсъдими олигарси в кампания да си опазят влиянието при разведките

*Пришиват на Пеевски собствената си практика да ползват разузнавачите за сделки с оръжие

Пионките на банкерът-беглец Цветан Василев – обвиняемият оръжеен бос Емилиян Гебрев и псевдодипломата Бойко Ноев са ползвали ресурсите на Служба "Военна информация" за лична употреба зад граница в полза на своя ментор – банкера-беглец.

Под давлението на укриващия се в Сърбия подсъдим за фалита на КТБ двамата бизнесмени са разполагали с всички ресурси на СВИ. Това включва както достъпът на службата до свръхсекретна натовска информация, така и това нейни разузнавачи да бъдат ползвани за брокери по сделки с оръжие. Все „ натовски услуги“, които са безценни за обвързаните със сериозни руски връзки Василев и компания.

Освен това ОПГ-то на банкера беглец буквално е превърнало разузнавателната служба в частно УБО, което да извършва превозваччески услуги в полза на Василев и кохортата му. Още през юли тази година стана ясно, че служител на военното разузнаване е бил изпратен в приятелска държава от ЕС да шофира автомобила на известен бизнесмен и да го снабдява с информация. Тогава обаче не бе посочено името на така грижливо обслужвания предприемач, който е ползвал за лични нужди услугите на СВИ. Тъй като Василев от години се крие в Сърбия от българското правосъдие обаче, напрактика само Гебрев и Ноев са можели да се възползват от услугите на СВИ.

През юли се разбра още, че

нареждането разузнавач

да обслужва бизнесмена

е дошло пряко от шефа на службата. Той наредил на подчинения си „да брифира бизнесмена, т.е. да го запознае с проблеми, които касаят неговите бизнесинтереси и този представител на "Военна информация" да му е таксиметров шофьор няколко дни“.

Информацията за злоупотребите в СВИ в полза на олигарси стана ясна по повод разследването срещу доскорошния шеф на служба "Военна информация" в Министерството на отбраната - генерал Пламен Ангелов, и предшественика му генерал Светослав Даскалов.

Двамата генерали са обвинени за нерегламентирано издаване на достъп до класифицирана информация. Информацията за новото нарушение станала ясна по време на разследването срещу бившия и настоящия шеф на "Военна информация", които са обвинени, че са дали право на служители да подписват достъпа до класифицирана информация. Ноев и Гебрев пък пък са едни от високопоствените задкулисни играчи, които играят в отбора на подсъдимите олигарси Цветан Василев, Иво Прокопиев и Огнян Донев и авера им – Газовия барон Сашо Дончев.

Как обаче се е стигнало до подобен пробив в служба за сигурност на държавата? Преди два месеца стана ясно, че СВИ е овладяна от задкулисните обвързаности на олигарсите от кръга „Капитал“. А от материали в „Медиапул“ на говорителката на Командира Стояна Георгиева стана и ясно за какво

 олигарсите са ползвали службата

– за брокери по сделки с оръжие

В два поредни текста на „Медиапул“ изданието се опитва да пришие злоупотребите в службата на вечния враг на задкулисните играчи в страната – депутата от опозиционната ДПС и издател на „Телеграф медиа“ Делян Пеевски, за да се прикрие истината за случващото се във военното разузнаване. Така обаче лъсва какво реално тревожи кръга олигарси – явно те са ползвали служители от СВИ като брокери по сделки с оръжие зад граница и сега достъпът им до този ресурс е отрязан, след като службата се проверява от прокуратурата. Точно заради това кримииграчите проведоха операция като по учебник на КГБ. Целта на атаката бе разкритията за закононарушенията в службата да бъдат обвити в гъста информационна мъгла и така да скрият истината. А тя е, че службата вече десетилетия наред функционира буквално като държава в държавата, контролирана от кръга „Капитал“ на Прокопиев и ортака му Цветан Василев.

Подсъдимите олигарси под диригентската палка на ментора си Иван Костов вече години наред я ползват като служба за своя лична употреба. Управлявайки я през марионетките си Бойко Ноев, работещ в момента изцяло в интерес на Цветан Василев, и Румяна Бъчварова, играеща

ролята на политическа

къртица на кръга „Капитал“

в управлението, откакто ГЕРБ е на власт. И получавайки чрез тях достъп до ценни тайни – не само събрани от нашите разведки, но и от тези на партньорските им служби в НАТО и ЕС, които биха могли да използват за натиск и очернящи кампании срещу свои опоненти в страната и в чужбина.

По две основни причини военното разузнаване е важно за Костов и олигарсите му. Първата е, че службата е една от малкото, чиито шефове имат право да искат подслушване със СРС-та. Далеч по-важната обаче е, че СВИ борави с информация от всички партньорски служби на страната ни от НАТО и ЕС. Тоест този, който я контролира, има достъп до тайните не само на българското военно разузнаване, но и на всички останали в рамките на алианса и Евросъюза. Огромният обем безценна информация, събирана в СВИ, би представлявала огромен интерес за страни извън НАТО. Като Русия например, която години наред се опитва да използва марионетките си у нас,

за да точи именно

натовски тайни

Най-скорошното лъснало публично проявление на тези щения на Москва беше „Дунарит“, който на два пъти стана обект на опит за вторичен грабеж от страна на банкера беглец Цветан Василев и руския му покровител – приближения до Кремъл олигарх Константин Малофеев. За да се озове накрая под управлението именно на Емилиян Гебрев. Предприятието е безценно за Кремъл, защото изпълнява поръчки по натовски стандарти и съответно разполага с цялата нужна информация за стандартите, на които трябва да отговарят боеприпасите в държавите от алианса. А също и с данни за различните поръчки, изпълнявани не само от България, а и от останалите страни членки.

 

Банкерът-беглец издържаше

кохортата си с пари на КТБ

Банкерът-беглец Цветан Василев години наред издържаше кохортата си от пионки, медии и говорители, начело с Бойко Ноев, с пари, заграбени от вложителите в КТБ. Самият Ноев например е бил до 2014 г. служител на фирмата „Бромак“ – основната фирма на Василев, чрез която същият е бил и акционер във фалиралата КТБ. За това и честите срещи на Ноев и Василев в банковия офис на площад „Гарибалди“, не били тайна за никого. Така името на Ноев изплува от разпечатките от книгата на посетителите, ходили при Цветан Василев, за периода от август 2013 до март 2014 г. е имал 16 срещи с банкера-беглец.

На хранилката към КТБ е бил и сайтът „Медиапул“, който към днешна дата се ползва от Василев за таран срещу основния му враг Делян Пеевски. Парите не са идвали директно от КТБ, а са минавали през гуруто на олигархията у нас – Иван Костов. Според документите на КТБ, Командира и семейството му са получавали солидни траншове от банката и свързани с Цветан Василев дружества. Фондация „Демокрация“ на жената на Костов – Елена дори получава безвъзмездно офиси в сградата на КТБ на площад Гарибалди в столицата. Именно затова днес „Медиапул“ стръвно атакува Пеевски, който със законодателните си инициативи и разследванията, в медиите, които издава, развали пасианса на техните благодетели олигарси.

Имената на Костов, Ноев и оръжейника Гебрев са свързани и през друга скандална сделка. През август 2001 г. в публичното пространство се разчу, че тримата са си купили закритото вече военно поделение, което се намира между Ахтопол и Синеморец. Земята е около 50 дка. И има прилежащ залив. В общината няма документи за актуването на тази земя, но има решение на общинския съвет, с което общинарище искат от Министерския съвет пустеещите земи на бившата казарма да бъдат прехвърлени като общински. Дали и кога обаче правителството на Костов или министерството на Ноев са си прехвърлили имота, в кметството на Царево нямат информация. През 2002 г. имотът става собственост на „ЕМКО“, а през 2017 г. дружеството го „продава“ на притежателя си срещу сумата от 867 000 лева.


Оръжейният бос – през Полша до Русия

Руска диря и сянката на Федералната служба за безопасност на Русия (ФСБ) наднича от парите, които ортакът на Цветан Василев – Емилиян Гебрев, е платил, за да сложи ръка върху „Дунарит“. От вече над две години оръжейният търговец се опитва да се впише като собственик на военния завод, струващ близо 300 млн. лева, като прилага поредица от схеми, измислени от банкера беглец, в чиято полза работи. Дотук обаче единствената сума, броил за него, е абсурдно ниска - 12,4 млн. лева, което прави едва 4% от пазарната стойност на „Дунарит“. При това тя е дадена на друг ортак на Василев – Иван Езерски, а не на фалираната КТБ, финансирала с около 200 млн. лева заеми икономическата група на „Дунарит“. Парите, броени от Гебрев, проформа са дошли от теглен от него банков кредит. Той обаче буквално за седмици е покрит почти напълно от полска сметка. Тя е с неясен за нашите разследващи произход, но има съмнения, че парите в нея са от партньорство в страната на ЕМКО със свързаната с РСК МиГ полска фирма със смесена собственост „Полит-електроник“, показа преди време разследване на Агенция Монитор.

Любопитното е, че именно по времето, когато парите са възстановени, приключва договор в Полша, по който ЕМКО е контрагент заедно с фирма, официален представител в страната на руския концерн РСК МиГ - „Полит-електроник“. Договорът е сключен през 2014 г. и е за доставката на полското министерство на отбраната на 17 000 изработени в България ракетни неуправляеми снаряди с бойна глава S-5 по съветски модел от 1955 г. Стойността му е 114 млн. полски злоти – около 55 млн. лева (26,6 млн. евро), а сключването му предизвиква истинско цунами в полския политически живот.

Причините са няколко. Според полски медии въпросните снаряди са архаично въоръжение, ползвано най-вече от бунтовниците в Либия и Сирия и африканските държави. Втората е, че самата „Полит-електроник“ има скандална слава в Полша. Именно това е фирмата, отговорна за ремонта на правителствения Ту-154, който се разби на 10 май 2010 г. край Смоленск. При катастрофата загинаха всичките над 90 души на борда, сред които и президентът на страната Лех Качински. И не на последно място – през 2013-а, година преди контракта, в своя отговор до депутат от полския парламент зам. държавният секретар в Министерството на националната отбрана на Полша Валдемар Скшипчак обявява, че „Полит-електроник“ е „станала официален член на Руската самолетостроителна корпорация РСК МиГ и по тази причина елиминирането на фирмата като посредник в друга сделка – за сертифицирани ремонти на двигателите RD-33 на полските МиГ-29, не е възможно“.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Адвокатът на БГ Мадоф остава зад решетките

Арестуваният преди седмица за пране на пари скандален адвокат Лазар Карадалиев окончателно бе оставен зад решетките с решение на Апелативния специализиран наказателен съд. Защитникът на банкера беглец Цветан Василев и на оръжейния търговец Емилиян Гебрев опита да метне магистратите, че страда от новия коронавирус, но трикът му не сполучи. Единствено заради съмненията му до следствения арест бе разкаран екип на Националната референтна лаборатория, за да му вземе проба.

Адвокат Лазар Карадалиев пробва да отърве ареста заради коронавируса

Лазар Карадалиев, адвокатът на Цветан Василев и Емилиян Гебрев, срещу когото бе повдигнато обвинение за участие в организирана престъпна група, създадена с цел пране на пари, яхна актуалната тема с коронавируса.