Газовият хъб „Балкан“ да е подобен на австрийския в Баумгартен. Идеята бе обявена по време на кръгла маса, организирана в парламента във вторник, на която беше представена концепцията за проекта.

За да има енергийна борса в България, са нужни законодателни промени, които да регламентират дейността й“, обясни Валентин Николов, председател на Комисията по енергетика при откриването на събитието. "Текстовете за промяна на Закона за енергетиката ще бъдат публично дебатирани и представени на експерти в сектора", посочи той.

По думите на енергийния министър Теменужка Петкова новата газова стратегия на България цели референтни цени, стандартизирани договори, активни брокери и Бенчмарк индекс. По време на обсъждането стана ясно, че е необходимо да се изработи регулаторна рамка, за да се реализира газовият план на България.

Дружеството "Газов Хъб Балкан" ЕАД е регистрирано през януари тази година с цел създаване на газова борса. Дружеството е с капитал 500 000 лв. изцяло държавна собственост. Дялове на компанията може да бъдат предложени на други юридически и физически лица - търговци на едро, производител или енергийни борси, но при запазване на контролния пакет от "Булгартрансгаз" ЕАД.

Експертни оценки, разпространени по време на събитието, показват, че търсенето на природен газ на борсата ще се увеличи от близо 700 млн. куб. м през 2020 година до почти 2.5 млрд. куб. метра през 2024 г.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Средната цена на електроенергията у нас е 48.59 евро за юни-август

Средната цена на електроенергията у нас е 48.59 евро за периода юни-август. За сравнение, в Румъния тя е 49.86 евро, а в Унгария – 50.14 евро. Така отговори министърът на енергетиката Теменужка Петкова на обвиненията на БСП, че цените на електроенергията в страната за този период са най-високите в Европа. Тя напомни, че именно по време на управлението на правителството на Борисов е създадена Българската независима енергийна борса и либерализацията на енергийния пазар е навлязла в решителната си фаза.

Седем инвеститори се конкурират за втората атомна централа

Седем са кандидатите за стратегически инвеститор в АЕЦ „Белене“, две компании са изразили желание да доставят оборудване и да участват във финансирането, четири са заявленията за придобиване на миноритарен дял в дружеството и сключване на договор за изкупуване на енергия, като сред тях е и Северна Македония.

Енергийната борса затвори при средна цена 110.36 лв. за мегаватчас

При средна цена 110.36 лв. за мегаватчас е търгуван днес токът на Българската независима енергийна борса (БНЕБ), показват данните от търговията на борсата при сегмента "пазар ден напред", за доставка във вторник.