Газовият хъб „Балкан“ подобен на австрийския

Газовият хъб „Балкан“ подобен на австрийския

Газовият хъб „Балкан“ да е подобен на австрийския в Баумгартен. Идеята бе обявена по време на кръгла маса, организирана в парламента във вторник, на която беше представена концепцията за проекта.

За да има енергийна борса в България, са нужни законодателни промени, които да регламентират дейността й“, обясни Валентин Николов, председател на Комисията по енергетика при откриването на събитието. "Текстовете за промяна на Закона за енергетиката ще бъдат публично дебатирани и представени на експерти в сектора", посочи той.

По думите на енергийния министър Теменужка Петкова новата газова стратегия на България цели референтни цени, стандартизирани договори, активни брокери и Бенчмарк индекс. По време на обсъждането стана ясно, че е необходимо да се изработи регулаторна рамка, за да се реализира газовият план на България.

Дружеството "Газов Хъб Балкан" ЕАД е регистрирано през януари тази година с цел създаване на газова борса. Дружеството е с капитал 500 000 лв. изцяло държавна собственост. Дялове на компанията може да бъдат предложени на други юридически и физически лица - търговци на едро, производител или енергийни борси, но при запазване на контролния пакет от "Булгартрансгаз" ЕАД.

Експертни оценки, разпространени по време на събитието, показват, че търсенето на природен газ на борсата ще се увеличи от близо 700 млн. куб. м през 2020 година до почти 2.5 млрд. куб. метра през 2024 г.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.