Газова бутилка разцепи къща на две (ОбНОВЕНА)

Газова бутилка разцепи къща на две (ОбНОВЕНА)

Най-честа причина за инцидентите е препълването на балоните

Къща в пловдивското село Рогош е буквално разцепена, а собствениците й - мъж и жена на 75 г., са с изгаряния след взрив на газова бутилка, съобщиха от Главна дирекция "Пожарна безопасност". Инцидентът е станал вчера около 8, 15 ч. заради изтичане на газ от бутилката, която се е намирала в мазето на жилищната сграда. Възрастните съпрузи са получили обгаряния по лицето и ръцете.

Във връзка със случая от Държавната агенция по метрологичен и технически надзор (ДАМТН) уточниха, че ведомството прави проверки на газовите бутилки единствени преди пускането им на пазара, след това отговорността за изправността им и безопасното им използване е на собственика или на оператора, който ги доставя на своите абонати.

Анализ на ДАМТН сочи, че препълнените газови бутилки са сред най-честите причини за инциденти при използването им за битови нужди. От агенцията припомнят , че е


забранено пълненето на битови газови бутилки на колонки за автомобили,


които не разполагат с необходимото оборудване. Това трябва да се прави единствено на лицензираните пълначни пунктове, специалисти правят допълнителен външен преглед на продукта и дават заключение за риска от употребата му, в зависимост от неговото състояние. Също така всяко пълнене на бутилката на пълначна станция се отбелязва в специален дневник, в който се вписва и номера на бутилката и срока на годността й. Периодично се проверява и вентила на бутилката с пенообразуващо веществото, за да се разбере навреме дали има пропускане/изтичане на газ.

Не по-малко важно е и потребителите да купуват


технически изправни газови бутилки, което може да бъде проверено от табелата им.


Там ще намерят задължителна информация за годината и месеца на техническия преглед, на който е преминал уредът, като той е със срочност от 10 години. При избор на газова бутилка е важно същата да няма корозия (ръжда) и да са налични задължителните предупредителни текстове върху газовия уред, върху опаковката му и върху предупреждаващата го инструкция, в което да бъде указано подходящото място за използване - на открито място или в закрито помещение, в което е осигурена достатъчна вентилация.

Газовите уреди, ползвани в заведения за обществено хранене, задължително следва да са регистрирани и преминали периодичен технически преглед, удостоверен със стикер, съдържащ номер на лицензията на органа за технически надзор, датата на прегледа и годината на следващия преглед.

Забранено е бутилки за газ с обем над 5 литра вместимост да се превозват с обществен транспорт. Това е записано в наредбата за безопасната им експлоатация. Също така


газовите уреди не бива да се нагряват до температура, по-висока от 40°С,,


като в случая става дума и за газовите бутилки за бита и маркучите, по които пропанът отива до горивния уред.

В друга точка от наредбата се забранява съхраняване на пълни или празни бутилки за газ в помещения под нивото на околния терен, инсталационни и вентилационни шахти, гаражи нямащи необходимата вентилация, бани и складове за хранителни продукти, в помещения заедно с други леснозапалими и горими вещества, места с температура над 40°С, коридори, тавани и стълбища на сгради.

Заледяването на газопроводи и други газови съоръжения и инсталации се премахва с топла вода или пясък, а пропуските на газ се се търсят с помощта на пенообразуващо вещество или газсигнализатор, пише още в наредбата.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.