Газ, ток и парно замръзват до края на годината

Газ, ток и парно замръзват до края на годината

Синьото гориво поевтиня с 0,11%

Енергийният регулатор одобри намаление на цената на природния газ с 0,11% от 1 октомври 2019 г. спрямо предходното тримесечие. Цените на топлинната и на електрическата енергия остават непроменени, съобщиха от КЕВР.

Поевтиняването е 5 стотинки и синьото гориво ще струва 44.85 лв./МВтч (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС) В утвърдената цена са включени компонента "цена на природния газ на входа на газопреносните мрежи“, която е 44.03 лв./МВтч, 0.69 лв. компонента "обществена доставка", както и компенсация от 0.13 лв./МВтч за съхранение на количества в подземното газово хранилище "Чирен". В тарифата не влизат таксите за достъп и пренос през газопреносната мрежа, които са дължими на "Булгартрансгаз" и клиентите плащат на крайните снабдители.

Поради незначителната промяна на цената на природния газ, същите остават цените на тока и парното до края на годината.

От решението на Комисията за енергийно и водно регулиране става ясно, че доставните цени на руската "Газпром експорт" за българския пазар са намалели с 2% в резултат на динамиката на световните пазар в предходните девет месеца. Повишил се е обаче осреднения валутен курс на лева към щатския долар и сега е с 0.47 на сто по-висок.

За четвъртото тримесечие на 2019 г. "Булгаргаз“ е заявил 9 507 373 МВтч природен газ от "Газпром експорт".

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.