К ексът се смята за един от най-лесните сладкиши, но често резултатът е „сух” или „спихнал”. Предлагаме ви супер лесна рецепта за кекс, който винаги се получава и няма нужда от преглъщане с айрян, защото не става сух…
Кексът се смята за един от най-лесните сладкиши, но често резултатът е „сух” или „спихнал”. Предлагаме ви супер лесна рецепта за кекс, който винаги се получава и няма нужда от преглъщане с айрян, защото не става сух…
Необходими продукти:
4 яйца
1 чаена чаша захар
2 чаени чаши брашно
½ чаена чаша олио
1 кофичка кисело мляко
1 ванилия
1 бакпулвер
1 равна чаена лъжичка сода
1-2 супени лъжици какао
Пудра захар за поръсване
Начин на приготвяне:
Разбийте яйцата и захарта в голяма купа. След това прибавете киселото мляко, в което предварително сте сложили содата и разбъркайте пак. Добавете олиото и ванилията, и отново разбъркайте добре сместа. След това на малки части добавете брашното, което е смесено с бакпулвера, като не спирайте да бъркате до получаване на гладка смес. Отделете част от нея в отделен съд и я оцветете с какаото. Ако формата ви за кекс го изисква -намажете я с олио и поръсете с малко брашно. Изсипете на дъното половината от неоцветената смес, след което отгоре "рисувайте" с какаовата смес, като за целта използвайте лъжица. Отгоре изсипете останалата половина от неоцветената смес.
Печете кекса в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 40 минути. Проверявайте дали е изпечен с клечка за зъби. Кексът е готов, когато по клечката не остават трохи.
След като изстине поръсете с пудра захар.
Монитор