0

К ексът се смята за един от най-лесните сладкиши, но често резултатът е „сух” или „спихнал”. Предлагаме ви супер лесна рецепта за кекс, който винаги се получава и няма нужда от преглъщане с  айрян, защото не става сух…

Кексът се смята за един от най-лесните сладкиши, но често резултатът е „сух” или „спихнал”. Предлагаме ви супер лесна рецепта за кекс, който винаги се получава и няма нужда от преглъщане с  айрян, защото не става сух…

Необходими продукти:

4 яйца

1 чаена чаша захар

2 чаени чаши брашно

½ чаена чаша олио

1 кофичка кисело мляко

1 ванилия

1 бакпулвер

1 равна чаена лъжичка сода 

1-2 супени лъжици какао

Пудра захар за поръсване

Начин на приготвяне:

Разбийте яйцата и захарта в голяма купа. След това прибавете киселото мляко, в което предварително сте сложили содата и разбъркайте пак. Добавете олиото и ванилията, и отново разбъркайте добре сместа. След това на малки части  добавете брашното, което е смесено с бакпулвера, като не спирайте да бъркате до получаване на гладка смес. Отделете част от нея в отделен съд и я оцветете с какаото. Ако формата ви за кекс го изисква -намажете я с олио и поръсете с малко брашно. Изсипете на дъното половината от неоцветената смес, след което отгоре "рисувайте" с какаовата смес, като за целта използвайте лъжица. Отгоре изсипете останалата половина от неоцветената смес.  

Печете кекса в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 40 минути. Проверявайте дали е изпечен с клечка за зъби. Кексът е готов, когато по клечката не остават трохи.

След като изстине поръсете с пудра захар.