Гаранцията за магистрала скача с  2 г.,  за обикновен път – с една

Гаранцията за магистрала скача с 2 г., за обикновен път – с една

Това става с промени в наредбата

Пътищата ще имат по-дълги гаранционни срокове при изграждане, ремонт и рехабилитация. Целта е строителите да бъдат по-прецизни в работата си. Това съобщи регионалният министър в оставка Николай Нанков пред bTV.

В момента се съгласуват текстовете за увеличаване на гаранционните срокове. За ново строителство на магистрала срокът ще бъде увеличен от 5 на 7 години, а за рехабилитация на път – от 2 на 3 години.

Трябва да се увеличат и правомощията на възложителите

коментира Нанков. Той съобщи, че е разработен механизъм, който ще стане факт още тази седмица с възлагането на новите отсечки от магистрала „Хемус“. От страна на държавата публичният ресурс ще бъде разходван, след като целият път бъде въведен в експлоатация. Това ще важи за автомагистрала „Хемус“, скоростния път Видин – Ботевград, магистралата Русе – Велико Търново и за всички бъдещи проекти, финансирани от бюджета. Промените в Наредбата за проектиране на пътища, която е минала през съгласуване и нотификация в Европейската комисия, са изпратени за обнародване в „Държавен вестник“.

Пътищата в България доскоро

се проектираха по съветски модел

Наредбата не беше променяна повече от 30 г. Сега ще се работи по немски модел с всички съвременни изисквания за пътна безопасност“, посочи Нанков.

Надзорните фирми в България са твърде много, каза междувременно бившият шеф на АПИ инж. Ясен Ишев пред БНТ. Те са се нароили преди десетина години, когато регионалното министерство е допуснало един надзорник да участва в неограничен брой фирми. Преди това един надзорник е имал право да участва в до две фирми, заяви Ишев. Той призна, че напоследък в интерес на срочното предаване на обекти качеството се занижава.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.