Гаражът по-скъп от апартамент

Заради настъпването на платените зони за паркиране

Гаражът по-скъп от апартамент

Охраняемите паркинги резервирани с години напред

Гаражите догониха цените на апартаментите, а на много места са дори по-скъпи, установи проверка на „Телеграф.

Тенденцията е най-силно осезаема в София и особено отчетлива в районите със зона за платено паркиране и съседните им.


Поскъпване

От 4 януари в столицата по-евтината зелена зона за платено паркиране бе разширена с жк „Иван Вазов“ и частта от район „Слатина“ между бул. „Ситняково“ и външното министерство. Това е довело до мигновено поскъпване както на продажната цена, така и на наемите на гаражи и паркоместа. „Тук говорим за класически пазар, където търсенето и предлагането са единствените фактори. Търсенето на гаражи в тези райони, както и околните им е изключително високо. Същевременно предлагането е силно ограничено до степен, че такова почти няма“, информираха за „Телеграф“ от голяма столична агенция за недвижими имоти.


Предлагане

Проверка на „Телеграф“ реално установи, че предлагане на гаражи и паркоместа в редица райони на София както за продан, така и за наем де факто няма. В целия жк „Иван Вазов“ се продават едва два гаража. В съседния жк „Стрелбище“ положението с паркирането е дори по-зле, защото там няма зелена зона и по тази причина е предпочитан за паркиране от хиляди работещи и наематели както от квартала, така и от „Иван Вазов“. В същото време в „Стрелбище“ се продават точно три гаража. В съседния „Хиподрума“ на пазара е един гараж, както и едно открито паркомясто. В прилежащия жк „Бели брези“ се продават два гаража.


Златни

Заради липсата на предлагане цените буквално са хвръкнали във въздуха. В „Иван Вазов“ двата гаража за продан са по над 20 000 евро, а цената на квадрат бие тази на гарсониера в много столични райони - 1400 евро на квадрат. В същото време жилища в София особено в настоящата криза се предлагат по 800-900 евро в по-непретенциозни квартали. Цените на гаражите в другите южни квартали също държат твърдо цени над 1000 евро на квадрат. Впечатляващи са и цените на паркоместата. Единственото паркомясто за продан в жк „Хиподрума“ например е под открито небе, а собственикът му иска 12 500 евро. Така цената за 18-квадратовия правоъгълник идва над 700 евро/м2.


Бройки

Не по-различно стои въпросът и с наемите. В целия жк „Иван Вазов“ под наем се предлага един-единствен гараж, който струва 200 лв. на месец. В „Стрелбище“ под наем се дават пет гаража, а наемите са от 150 лв. нагоре, като най-евтините побират само коли от ниския клас. Подобна е картинката и в „Хиподрума“, както и в „Бели брези“ с по пет гаража под наем съответно във всеки. Погледнати като наем на квадрат, наемите на гаражите са същите като наем на жилище - около 6 евро на квадратен метър най-евтиното.

Трудна е ситуацията и с платените частни охраняеми паркинги в районите с наскоро въведена платена зона. Проверка на „Телеграф“ посочи, че в южните райони на София места по охраняемите паркинги няма, а на редица парцели местата са резервирани за години напред и се чака ред за освобождаване.


Паркирането лукс заради застрояването по морето


От 1000 до 1500 евро на квадрат вървят самостоятелните гаражи в широкия център на Бургас. Цените надвишават значително тези на апартаментите. Двойно и тройно по-евтини са паркоместата в общ подземен паркинг или в заден двор на кооперация. Те вървят от 500 до 700 евро на квадрат. Цените на гаражи ще хвърчат нагоре през последните години, защото в морския град има огромен проблем с паркирането. Центърът на Бургас, а и кварталите са презастроени и от някогашните междублокови паркинги не е останало много. От друга страна, ежегодното разширяване обхвата на синята зона също е допълнителен катализатор за поскъпването на гаражите и паркоместата. Във Варна ситуацията е същата. Справката показва, че има жилища, които се продават дори с по-ниска цена на квадратен метър, отколкото същата площ при гаражите.


В Пловдив ще наддават за места

Начинът на определяне на ползвател на паркомясто в Пловдив чрез жребий ще бъде премахнат. Промяната се прави в съответствие с решение на Върховния административен съд от миналия 19 ноември. Според текста на наредбата кметът на съответния район издава заповед за сформиране на комисия, която да оцени желаещите участници и да посочи ползвателя на дадено паркомясто, както и началната и крайната дата за подаване на заявление. При повече от един кандидат за дадено общинско паркомясто таксата за ползване ще се определя чрез наддаване на кандидатите. Досега в такива случаи ползвателят се определяше чрез жребий.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.