Гара Шумен става като нова с ремонт за 5 милиона

Гара Шумен става като нова с ремонт за 5 милиона

Ремонт за 5 милиона лева трябва да промени напълно интериора, инфраструктурата и функционалността на жп гарата в Шумен. „Национална компания железопътна инфраструктура” (НКЖИ) е обявила обществена поръчка за 4.8 милиона лева без ДДС, а ремонтът трябва да бъде извършен по проект, одобрен още през 2018.

„Новата гара” в Шумен е строена преди 9 септември 1944 година – строителството й е започнало още през 1942 година и от построяването си не е пипвана, ако не се броят дребни боядисвания и закърпвания. В момента е потънала в мизерия, температурата през зимата вътре в чакалнята е колкото и навън, с тази разлика, че не духа. Най-сериозната промяна от 1989 година насам беше свалянето на червената петолъчка, имитация на тая от Партийния дом в София.

Гарата е на площ от 1800 квадратни метра с дължина 100 метра и две крила, разделени с чакалня. В лявото крило се помещават железопътните служби, в дясното в миналото работеше един от най-хубавите ресторанти от системата на железниците. На втория етаж пък се помещаваха комуникационните помещения и стаи за дежурния персонал. През годините имаше монументални планове за възстановяването, които включваха и използване на огромното вътрешно пространство за природонаучен музей.

Сега според намеренията, обявени в обществената поръчка, трябва да се ремонтират изцяло покривът, да се смени дограмата, да бъде обновена фасадата, подменени всички инсталации, да бъдат изградени нови подходи и маршрути, в това число и улеснен достъп на хора с увреждания, пълна промяна в гаровите клозети, подмяна на настилките на перона. Вратите трябва да бъдат сменени с портали с фотоклетки, в подлеза да има асансьори. Проектът от 2018 предвиждаше още реконструкция на предгаровия площад.

Назад

ПО ТЕМАТА

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.