0

Й орданка Фандъкова и Мая Манолова отиват на балотаж. това сочат предварителните данни на агенция "Галъп", предоставени за Нова телевизия.

Йорданка Фандъкова и Мая Манолова отиват на балотаж. това сочат предварителните данни на агенция "Галъп", предоставени за Нова телевизия.

По предварителни данни Фандъкова води в резултата с близо 10 процента пред Манолова. Настоящият кмет на столицата и кандидат на ГЕРБ е получила 34,6% от гласовете на гласувалите, а независимата Манолова, подкрепена от БСП получава 24,6%. Трети, според данните на екзитполовете на "Галъп" в София е кандидатът на "Демократична България" Борислав Игнатов, който получава 13,8%. след него се нарежда независимия кандидат на сдружението "Спаси София" Борис Бонев с 13,7%. На следващите две позиции "Галъп" подрежда двамата кандидати на патриотите - Англе Джамбазки с 4% и Волен Сидеров с 1,6%.

Резултатите показват и шарен местен парламент в столицата. Управляващата партия, която е в изборна коалиция със СДС получава 32,9%, а на второ място се нарежда "Демократична България" с 17,1%. третата сила е БСП с 16%, а независимата листа на Борис Бонев е подкрепена от 10,7%. ВМРО пък получава 5%.

Според "Галъп" горещ балотаж се очертава и в Пловдив. Там следващата седмица ще се съзтезават за гласовете на хората кандидатът на ГЕРБ Здравко Димитров и издигнатата от "съюз за Пловдив" Дани Каназирева. Настоящият областен управител на града под тепетата получава на първи тур 34,5%, а Каназирева - 17,4%.

От първия тур за кмет е избран настоящия градоначалник на Бургас - кандидатът на ГЕРБ Димитър Николов. Втори е Николай Тишев от БСП с 10,4%. Така в този град няма да се ходи на балотаж.

На ръба да стане кмет от първия тур е иградоначалникът на Варна - издигнатият от ГЕРБ Иван Портних, който по неокончателни данни печели 48,9% от гласовете на първи тур. На второ място след него е издигнатия от ПП "Възраждане" Костадин Костадинов.

В Благоевград Атанас Камбитов от ГЕРБ събра 33,7% от гласовете, а независимият Румен Томов - 23,3%. 

В Кърджали Хасан Азис от ДПС е събрал 50,4%, а Никола Чанев от ГЕРБ 27,4%, сочат още данните на „Галъп”.

Във Велико Търново Даниел Панов от ГЕРБ събира 57,3% подкрепа, а Весела Лечева от БСП - 26,5%. Така и във Велико Търново няма да се ходи на балотаж.