Галерия „Ракурси“ бори стреса от кризата с „Рестарт“
3

Галерия „Ракурси“ бори стреса от кризата с „Рестарт“

Трима автори от младото поколение – Деян Янев, Калия Калъчева и Константин Костов, представя до 12 февруари столичната галерия „Ракурси“ на ул. „Хан Крум“ 4А. Изложбата „Рестарт“, в която те излагат своите работи, създадени по време пандемията или свързани с нея, е част от проекта на галерията „Изкуството като средство за преодоляване на стреса от глобалната криза“.

Проектът е насочен към привличане на младежка аудитория и среща с млади представители на изкуството и техните произведения. “Намерението ни е да допринесем за преодоляване на негативните последици от ограниченията, предизвикани от епидемията от COVID-19 и у двете страни. Желанието ни е да подкрепим и творците в периода на изолация и да подпомогнем цялостния процес на връщане към нормален живот и пълноценно представяне на тяхното изкуство пред публиката”, казва галеристът Румяна Йонева.

Деян Янев показва маслени платна и серия от рисунки, родени от живота по време на карантината. Характеризиращи се с точност и майсторство, те са вълнуващи, сложни, подтикващи към наблюдение и размисъл. Сюрреалистичните произведения на Янев провокират мисленето и осъзнаването на света и поставят ситуациите, с които ни среща кризата, в напълно различна перспектива. Произведенията на Калия Калъчева, независимо дали представят интериори или екстериори, със своите лъскави повърхности и фигури от птичи поглед, създават нереален пейзаж, отразяващ усещането за особения момент, в който живеем. Той е свързан с конкретни пространствени и времеви измерения и изразява субективни настроения, което го превръща в психологическа композиция. Константин Костов показва пък серия от живописни работи, представящи инструментите, необходими за справяне с кризата – инструменти за оцеляване, изследване, разширяване. Работите му са философски, резултат от самовглъбяване. Авторът насочва своето внимание към литературата, където търси отговори на въпросите, които го занимават. Според него изолацията е довела до осъзнаване на ценността, крехкостта и уязвимостта на света и връщане към хуманното и духовното измерение.

 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.