Изложба на 41 графики, дело на 30 автори от втората половина на миналия ХХ век и първото десетилетие на ХХІ в. представи старозагорската художествена галерия. Инициативата е на д-р Катя Тинева-Гюрковска, уредник на графичния отдел, който притежава над 1500 работи на над две стотици майстори на перото и молива.

Кураторът е избрал за мото на експозицията „Рефлексии на времето“, като концепцията насочва към две основни смислови нива, които могат да се открият в творчеството на всеки художник. Едното включва философската тема за времето и как тази сложна представа за „неуловим миг“, „последователност на събития“ или „настояще състояло се в миналото“, през което могат да „пътуват“ предмети и събития се пресъздава с помощта художествени средства. Другото е свързано с индивидуалното творческо претворяване на отзвука от моментите, включени в сложни графични композиции. В представените произведения се вижда как всеки един автор се стреми да провокира зрителя като предлага различни степени на интелектуално преживяване, активирайки неговото въображение, метафорично и асоциативно мислене, включвайки го в своето „кодирано“ понякога много лично емоционално състояние.Сред представените творци личат имената на Румен Скорчев, Любен Диманов, Жана Костуркова, Петър Чуклев, Борислав Стоев, Атанас Нейков, Стоян Стоянов, както и на неколцина автори от Града на липите като  Злати Златев, Михаил Косев, Георги Савов, Белин Мартинов и Райчо Чакъров.

Директорът на ОХГ –Стара Загора , проф. д-р Марин Добрев припомни, че българската графика започва да се налага по света с първите работи на Румен Скорчев от 70-те години , когато негова работа печели голяма награда на международна изложба във Флоренция, една от наградените му творби е притежание на тукашния фонд.

Д-р Гюрковска не крие, че през последните близо 3 десетилетия в много от родните галерии се е образувала „дупка“ от липсващи произведения на родни творци. Причините са основно финансови, за радост в Стара Загора успели , макар и трудно да минимизират този проблем като основно се разчитало на дарения от страна на художници и техни близки – наследници.За последните 3-4 години фондът се е попълнил с над 200 графики и рисунки на над 3 дузини автори.Тя е категорична, че изложбата предлага своеобразно „пътуване“ в един колкото фантазен, толкова и реален свят, като всяко едно от произведенията носи своята „памет за времето“, подсилена от въображенията и свободата  на духа .

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Църковници нищят парични въпроси при закрити врати

Два дни (на 19 и 20 февруари) всички духовници от старозагорската епархия, административните служители при митрополията и епархийските съветници ще дискутират актуалните финансови и енорийски проблеми, веднага след приветствието на владиката Киприан медиите ще бъдат помолени да напуснат залата на регионалната библиотека „Захари Княжески“.

Стотици се простиха със Славея на Тракия

Стотици мъже и жени от Стара Загора, Сливен и околните селища дойдоха във фоайето на драматичен театър „Гео Милев“ в неделя, за да си вземат „Сбогом“ със Славея на Тракия, народната певица Пенка Павлова, която почина на 12 февруари след кратко боледуване в дома си.

Блокада затвори Нова Загора

 6-часова полицейска блокада затвори всички подстъпи към град Нова Загора в рамките на съвместна специализирана акция  с участието на жандармерийски сили.