Изложба на 41 графики, дело на 30 автори от втората половина на миналия ХХ век и първото десетилетие на ХХІ в. представи старозагорската художествена галерия. Инициативата е на д-р Катя Тинева-Гюрковска, уредник на графичния отдел, който притежава над 1500 работи на над две стотици майстори на перото и молива.

Кураторът е избрал за мото на експозицията „Рефлексии на времето“, като концепцията насочва към две основни смислови нива, които могат да се открият в творчеството на всеки художник. Едното включва философската тема за времето и как тази сложна представа за „неуловим миг“, „последователност на събития“ или „настояще състояло се в миналото“, през което могат да „пътуват“ предмети и събития се пресъздава с помощта художествени средства. Другото е свързано с индивидуалното творческо претворяване на отзвука от моментите, включени в сложни графични композиции. В представените произведения се вижда как всеки един автор се стреми да провокира зрителя като предлага различни степени на интелектуално преживяване, активирайки неговото въображение, метафорично и асоциативно мислене, включвайки го в своето „кодирано“ понякога много лично емоционално състояние.Сред представените творци личат имената на Румен Скорчев, Любен Диманов, Жана Костуркова, Петър Чуклев, Борислав Стоев, Атанас Нейков, Стоян Стоянов, както и на неколцина автори от Града на липите като  Злати Златев, Михаил Косев, Георги Савов, Белин Мартинов и Райчо Чакъров.

Директорът на ОХГ –Стара Загора , проф. д-р Марин Добрев припомни, че българската графика започва да се налага по света с първите работи на Румен Скорчев от 70-те години , когато негова работа печели голяма награда на международна изложба във Флоренция, една от наградените му творби е притежание на тукашния фонд.

Д-р Гюрковска не крие, че през последните близо 3 десетилетия в много от родните галерии се е образувала „дупка“ от липсващи произведения на родни творци. Причините са основно финансови, за радост в Стара Загора успели , макар и трудно да минимизират този проблем като основно се разчитало на дарения от страна на художници и техни близки – наследници.За последните 3-4 години фондът се е попълнил с над 200 графики и рисунки на над 3 дузини автори.Тя е категорична, че изложбата предлага своеобразно „пътуване“ в един колкото фантазен, толкова и реален свят, като всяко едно от произведенията носи своята „памет за времето“, подсилена от въображенията и свободата  на духа .

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

„Чичовци“ по Вазов оживя за вековен юбилей

С пиеса по писаната през далечната 1885 година от Иван Вазов повест „Чичовци“ отбеляза вековния си юбилей трупата на старозагорския драматичен театър „Гео Милев“. Драматургичния прочит на класическите текстове е дело на Юрий Дачев, а режисурата на Бина Харалампиева. Сценографията и костюмите са на Теодора Лазарова, а музиката е на Асен Аврамов.

Под липите вадят „Форд“ на 109 години

Лек автомобил „Форд Т“, произведен през далечната 1910 година ще бъде една от „черешките на тортата“ в юбилейния за старозагорския ретро-автоклуб парад, който ще се проведе за празника на града на 5 октомври.

Галерия извади уникална сбирка картички отпреди век

Уникална сбирка от пощенски картички, събирани през първите две десетилетия на ХХ в., на които са отпечатани произведения на едни от най-великите европейски художници, извади на показ старозагорската галерия в нощта на изкуствата.