0

Т рамвайна мотриса, облепена с колажи, възражда спомена за първия електрически трамвай в София.

Трамвайна мотриса, облепена с колажи, възражда спомена за първия електрически трамвай в София.

Той тръгва в столицата преди 120 години по релси, дарени и монтирани от белгийска фирма и са с обща дължина от 23 км. Идеята за галерията на релси, припомняща това е на българската художничка Петя Илиева, като е била спонсорирана от белгийското посолство. Събитието е част от стартираната през 2019 г. инициатива Art4Diplomacy и има за цел да покаже на широката аудитория един по-различен прочит на социалните, културни и човешки отношения между Белгия и България.

Именно затова, трамваят е облепен с колажи, показващи архитектурни и природни обекти, обичаи и паметници от двете държави. Мотрисата се движи по маршрута на линия 10, обясни Илиева.

„Културата е нещо, на което трябва да започнем да обръщаме по-сериозно внимание, нещо, което трябва да търсим и изискваме“, коментира художничката, която се надява инициативата й да получи по-сериозен отзвук. Разказа също, че първо кандидатствала за финансиране в Столична община, откъдето обаче посочили, че не разполагат с пари за инициативата. Именно затова се обърнала и към дипломатическата мисия на Белгия у нас, като посланикът Фредерик Морис прегърнал идеята.