Гайдари от Родопите поздравиха „Пристанищата на Каин
2

Гайдари от Родопите поздравиха „Пристанищата на Каин"

С изпълнение на оригинални каба гайди от Родопите започна и завърши премиерата на 600-страничното изследване под наслов „Пристанищата на Каин“ от журналиста, художника, психолога и философа Илко Стоев в родната му Стара Загора.

Това е третото изследване на автора /първото е „Мистични паметници на древното българско слово /2002 г./ , последвано от „Отвъд Глаголицата“ /2005/, който е проследил и дал доста неочаквани за мнозина трактовки по темите за орфико-библейските тайнства и древните българи и молосоидното куче на Тракия в контекста на древните ни прародители.

Познатият с прозвището си „Малката Брада“, за разлика от батко му , също художник и автор на няколко книги Светлин Стоев /Голямата брада/ живописец и извървял пътя на богомилите, като предлага свои версии за произхода им и по-късното им битие по земите на Първата българска държава.Според него преки наследници и продължители на богомилите, които изповядвали странна амалгама от зороастризма и шиитството са днешните помаци в района на Велинград. В същата книга Илко Стоев задълбочено проследява и пътя на каракачанското куче, за което твърди, че то произхожда от областта Молос в Епир и негови следи могат да бъдат намерени още в епохата на неолита. То се е разселило заедно с индоевропейците първоначално в посока на Средна Азия и Тибет, а в последствие и към земите на днешна България. В хода на проучванията си Стоев е приложил интердисциплинарни методи, като е проучвал и сравнявал фрески и  статуетки и писмени знаци от античността, като е прибавил и съвременни генетични изследвания. Тълкуванията му се опират на сравнения между родния фолклор и кавказките епоси, материалната култура и стопанските породи.

Двамата братя Светлин и Илко Стоеви са радетелите за признаването на българското каракачанско куче за автохтонна порода.Книгата е издадена в Одеса с помощта на негови приятели и последователи.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.