0

Е сента е известна не само с красотата на природата, но и с многото си щедри дарове, с които са богати и нашите гори. Сред тях може би на първо място са гъбите.

Есента е известна не само с красотата на природата, но и с многото си щедри дарове, с които са богати и нашите гори. Сред тях може би на първо място са гъбите.

Както в миналото, така и днес те са считани като заместители на месото. Наред с хранително-вкусовите им качества обаче с тях са свързани много народни знаци, легенди и суеверия, предавани от поколение на поколение.

Магическият кръг

Централно място във фолклора, свързан с гъбите, заема внезапната поява на пръстен от гъби. Тези феномени се появяват през нощта или пътуват от едно място на друго без ясна причина. Смята се, че пръстенът, появил се край Белфор, Франция, е най-големият известен досега в Европа. Диаметърът му е приблизително 600 метра и е на 700 години. Понякога в даден район може да има повече от един пръстен и те ще се припокриват, създавайки странни мотиви в тревата. Често тревата вътре в пръстена е мъртва и изсъхнала и има ясно различен цвят от тревата отвън.

Портал

Всичко това различните европейски народи, включително и българският, са приписвали на самодиви, феи и други свръхестествени същества, които или танцуват около пръстена, или пък пръстенът служи като портал между нашия свят и приказния - Отвъдното или други измерения. Смятало се също така, че кръговете са били оформени от падащи звезди, светкавици или са били дело на вещици. Затова не бива да се влиза в гъбения кръг, за да не попадне човек в друг свят и да се обрече на гибел.

В българския фолклор допълнително съществува поверието, че пръстените маркират не само хорото, но и трапезата на самодивите. В някои райони на страната самите гъби са се смятали за „самодивско биле“ и не са били обект на събирателство и консумация.

Знамения

Ново суеверие битува в европейската част на бившия СССР, което се смята за лош знак. Това поверие е родено само преди няколко десетилетия и обещава на човечеството война. И дори родило поговорката "много гъби - много ковчези". В днешни Русия, Беларус и Украйна и до днес тази поличба се свързва с Втората световна война. През 1940 г. там е имало незапомнено изобилие от гъби. На следващата година започва нацисткото нападение над Съветския съюз.

Разбира се, хората невинаги и не навсякъде са свързвали богата реколта от гъби със смърт. По принцип появата им в големи количества се смятало за добра поличба. Това е особено вярно в случаите, когато гъбите започват да растат по стената на къщите. Вярвало се е, че тези гъби обещават богатство и радост за живеещите в тях.

Друга популярна поличба е свързана с определен вид. Изобилието от бели гъби се смята за сигурен знак, че следващата година не може да се очаква подобна богата реколта от всички видове гъби. Самото бране също е подчинено на определени вярвания. Ако човек върви бос по време на търсенето, той ще намира само стари или отровни гъби.

Печурки насън вещаят успех

В българският фолклор особено много знамения са свързани със сънуването на уникалния природен дар. Ето само някои от тези сънища и тяхното тълкувание, което възрасти хора още пазят в някои части на Българя.

  • Настъпиш ли гъба, ще пропилееш богатството си.
  • Ядеш ли отровни гъби насън, очакват те проблеми със здравето.
  • Видиш ли отровни гъби в съня си, това е знак, че имаш неверни приятели.
  • Сънуваш ли, че береш гъби насън, то щастието ти не е на мястото, където го търсиш в момента.
  • Ядеш ли вкусни гъби насън, ще спечелиш пари, ще напреднеш в работата си.
  • Сънуваш ли, че готвиш или сушиш гъби, ще натрупаш имане за децата си.
  • Намериш ли в съня си гъби печурки, ще се отличиш от останалите хора с нещо.
  • Отглеждате ли гъби насън, очаква ви печалба.
  • Присъни ли ти се гъбарник, ще имате плодородие в дома си.