Фурор предизвика премиерата на романтичната комедия  „Ирония на съдбата
24

 Тя се се игра за първи път на театрална сцена  в България от видинския общински театър  

Фурор предизвика премиерата на романтичната комедия  „Ирония на съдбата"  

Фурор предизвика премиерата романтичната комедия  „Ирония на съдбата" .  Тя се се игра за първи път на театрална сцена   в България  от видинския общински театър, премиерата на която бе в петък вечер. Музиката и текстовете  на песните в  пиесата  са авторски, специално написани от  Вида Пиронкова.     На 12 април  представлението ще се играе в театър „София” в столицата. Премиерата  отбеляза небивал успех и артистите и музикантите на сцената заслужиха  аплодисментите на публиката.

"Ирония на съдбата” е комедия от блестящия руски тандем Емил Брагински и Елдар Рязанов- автори на най- успешните руски комедии на 60 -те и 70 -те години на XX век.Това е красива романтична история, в която комично недоразумение преобръща живота на четирима души, сподели  Дейвид Славчев, директор на видинската трупа и актьор в постановката  и изпълнител на песните. Режисьор на спектакъла ,,Ирония на съдбата” е Надя Асенова,  
сценография и костюми - Кънчо Касабов. Музиката  и текста на песните за  спектакъла е авторска, специално написани  от композитора  и текстописец  Вида Пиронкова. Оркестрацията  за симфоничен оркестър е на Димитър Косев, главен диригент на Държавната опера Русе и диригент на Държавната опера в Стара Загора. Изпълнението на музиката е  на Симфониета Видин .   В  постановката играят артистите –Дейвид Славчев, Цветелина Бодурова, Иван Рангелов, Ирина Флорова-Капелова, Николай Янев, Божидар Даков, Фиданка Рангелова, Ана Дамянова-Кирилова и Минка Сурдулова. На сцената са и музикантите от Симфониета –Видин - Александрина  Миленова, контрабас- Емил Христов  и пиано –Илиян Станев, изпълненията  на  китара са на Кирил Василев .  „ Ирония на съдбата" се играе за първи път на театрална сцена  в България. Режисьорът на постановката Надя Асенова споделя: „"Харесвам това, което направихме като визия в постановката , благодарение на сценографа Кънчо Касабов. Не беше лесно, защото  като всеки извънстоличен театър и видинския  трябва да преодолява доста трудности, но вярвам, че с общите усилия на целия екип и на чудесните артисти от видинския театър ще представим една приятна, задълбочена и в същото време много забавна, романтична, музикална комедия", каза режисьорът Надя Асенова. 

В спектакъла има много музика, създадена специално за него от известната композиторка и текстописец Вида Пиронкова и изпълнена от Симфониета Видин. 

   Директорът на театъра Дейвид Славчев припомня, че пиесата се поставя за първи път у нас. "Ирония на съдбата" - по известния съветски филм  "Ироний судьбы" от 1975 година. Постановката е  с уникалната музика на Вида Пиронкова, много хора играят  на сцената, вкл. и музиканти и това е тежка пиеса. Безкрайно благодаря на Надя Асенова, на Вида, на Мирослав Кръстев, директор на видинската Симфониета , на всички, които помогнаха постановката да се реализира, каза Дейвид Славчев .   

  Мирослав Кръстев, директор на видинската Симфониета  сподели, че  продължават двата културни института –те и театъра да изпълняват  обещанията си пред  видинската публиката. Постановката „Ирония на съдбата” е третият им, но  най-мащабен съвместен  проект с  драматичния театър, който се  реализира.  Той е убеден , че това ще един успешен проект. Защото в пиесата са обединени различни изкуства – всяко едно от които   е носител на различна енергия, на различно въздействие върху зрителите. Имаме един прекрасен театрален екип , с традици и креативни мислене , една прекрасна музика, също така прекрасни текстове на песните написана от Вида Пиронкова , един симфоничен оркестър , който стои много добре в челните места в българското  музикално пространство .Всичко това са  условия спектакълът „Ирония на съдбата”  да е успешен и да има дълъг живот. Уверен  съм, че го очаква Национално турне, категоричен е Мирослав Кръстев. 

 Вида Пиронкова е  един от героите на новаторската постановка 

   За мен е съдба да работя във Видин,  града , с който носим едно име. Да участвам в една новаторска постановка с авторска музика и текст в театър,   който носи името „Вида” и се намира в първата театрална сграда в България. И разбира се тук в града е и известната крепост „Баба Вида”. Кръстена съм на своята баба Вида  и ето ме за първи път в моя живот в един прекрасен град какъвто е Видин, споделя Вида Пиронкова. Тя е убедена ,че новаторската постановка, в която има симбиоза на няколко вида изкуство ще има дълъг живот и разбира се успех.  А защо пък не и песните в постановката да се превърнат в обичани шлагери - в тях  има носталгия, нежност и разбира се любов, допълва Вида Пиронкова. Дейвид  Славчев, ми се обади  на Бъдни вечер, разказва за началото на съвместната си дейност с видинския театър Вида Пиронкова.  А аз съм силно вярващ ,религиозен човек.. Бях в Гърция при семейството си . Отначало си помислих , че е някаква шега и дори се стреснах .Казах  си, че е много странно,  че е някаква ирония на съдбата , да ми се обадят за работа точно на Бъдни вечер. Осъмних се за някакви части от секундата,  да няма някаква грешка . Но си  казах , Вида наистина Господ ти отваря някаква нова врата , някакво ново начало, нов свят . И така започна в края на 2020 г. всичко, припомня си Вида Пиронкова и продължава разказа си:

  „Аз никога не съм била във Видин никога. Възможно е като дете да съм идвала , но нямам спомен. Приех предложението на Дейвид ,  уговорихме се , водехме  дълги разговори и приех  задачата много при сърце. Той се отнесе също  много позитивно и от сърце, към общия ни проект. Разказа идеята за пиесата. После  видях филма,  изгледах го няколко пъти и установих,  че той е  с  един разкошен сюжет  и най-вече сюжета на филма и музиката се доближават много до това , което аз правя като музика и текст – нещо много нежно, много чувствено , романтично . Започнах работа и така се родиха текстовете на всичките песни в постановката. Това са текстове за надеждата ,любовта,  за търсенето на ближния, за обединяване на двете души, които се търсят постоянно в живота .

Композирах един страхотен валс , който е рамката на спектакъла и  мисля ,че е невероятно запомнящ  се.  Мисля си ,че всичко си е Божа  работа –от началото до мига,  в който дойдох във Видин.  Впечатлена съм от града , от това което виждам , защото Видин прилича на една малка Виена . Изумена съм. Дойдох във Видин със страх , пристигам с влака и ...  попадам в една Европа.

Благодаря на Дейвид Славчев, че е ме покани , да работи тук  във Видин, да музицирам .Благодаря на  Миро Кръстев ,че работихме заедно с един прекрасен оркестър и отлични музиканти. Голям шанс и голяма чест  е за мен да работя във Видин, който е прекрасен –съвременен и хубав град,  да работя  тук творчески и то в един период на пандемия. Радвам се, че завършихме успешно нашия проект и  съм щастлива . Премиерата на постановката го доказа. Разбира се благодарности  за оркестрацията на  големия диригент Димитър Косев,  главен диригент на Държавната опера Русе и диригент на Държавната опера в Стара Загора.

Сърдечни благодарности и за  изпълненията на видинсктата  Симфониета . Музиката в изпълнение на видинските симфоници звучи по време на пиесата, трима музиканти  от тях –цигулка, пиано и контрабас, свирят на живо в спектакъла, а  песните се изпълняват от Дейвид Славчев и  Цветелина Бодурова.

   Музиката, която написах е  изцяло авторска , специално композирана  за пиесата. Филма е митологичен, създаден  от преди тридесет години. В него има много музика и песни,  те са по-малко от нашите  в спектакъла. Създадох музика  и текстове за  7 песни, но в спектакъла звучат 6.  И музиката и текстовете са  подчинено изцяло на текста на  пиесата, която е много приятна романтична, любовна комедия. Текстовете във филма са дело на  огромните руски  поети – Марина  Цветаева , Сергей Есенин,  Борис  Пастарнак . Отначало имената им ме изплашиха, та те са поети на пиедестал в моето съзнание, независимо от самочувствието, което имам като творец.  Да се боря с тях не мога , затова и  първоначално тръгнах със страх  към текстовете си , но реших,  че трябва да стигна до тях и ако съдбата е пожелала и  Господ ми е отредил  да ги стигна – защо не , та дори и да ги надскоча. Но дали съм успяла -това ще покажа времето и публиката. Надявам се, може песните от спектакъла да станат и шлагери. Текстовете и песните са  романтични, носталгични , любовни и  много нежни, такива каквито текстове пиша аз и каквато поезия пиша. Екипът  на спектакъла хареса музиката и песните и всичко се завъртя... Валсът в постановката е красив и  обединяващ цялата пиеса , той  връща зрителя  и го понася в една епоха на красота , на любов и на спокойствие. Музиката е  не  само фон , всичко което правим на сцената е  новаторско  и може би родихме  нов жанр .

Убедена съм ,че това което се случи във Видин,  на видинската театрална сцена  за мен е съдба , любов и предизвикателство  . И както се пее в песента „Любовта е...”  в спектакъла „Ирония на съдбата” – „Любовта е единствено и само любов, любовта е Бог, любовта  си ти, любовта  съм аз ,любовта е...”

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.