0

Ф урор предизвика премиерата романтичната комедия  „Ирония на съдбата" .  Тя се се игра за първи път на театрална сцена   в България  от видинския общински театър, премиерата на която бе в петък вечер. Музиката и текстовете  на песните в  пиесата  са авторски, специално написани от  Вида Пиронкова.     На 12 април  представлението ще се играе в театър „София” в столицата. Премиерата  отбеляза небивал успех и артистите и музикантите на сцената заслужиха  аплодисментите на публиката.

Фурор предизвика премиерата романтичната комедия  „Ирония на съдбата" .  Тя се се игра за първи път на театрална сцена   в България  от видинския общински театър, премиерата на която бе в петък вечер. Музиката и текстовете  на песните в  пиесата  са авторски, специално написани от  Вида Пиронкова.     На 12 април  представлението ще се играе в театър „София” в столицата. Премиерата  отбеляза небивал успех и артистите и музикантите на сцената заслужиха  аплодисментите на публиката.

"Ирония на съдбата” е комедия от блестящия руски тандем Емил Брагински и Елдар Рязанов- автори на най- успешните руски комедии на 60 -те и 70 -те години на XX век.Това е красива романтична история, в която комично недоразумение преобръща живота на четирима души, сподели  Дейвид Славчев, директор на видинската трупа и актьор в постановката  и изпълнител на песните. Режисьор на спектакъла ,,Ирония на съдбата” е Надя Асенова,  
сценография и костюми - Кънчо Касабов. Музиката  и текста на песните за  спектакъла е авторска, специално написани  от композитора  и текстописец  Вида Пиронкова. Оркестрацията  за симфоничен оркестър е на Димитър Косев, главен диригент на Държавната опера Русе и диригент на Държавната опера в Стара Загора. Изпълнението на музиката е  на Симфониета Видин .   В  постановката играят артистите –Дейвид Славчев, Цветелина Бодурова, Иван Рангелов, Ирина Флорова-Капелова, Николай Янев, Божидар Даков, Фиданка Рангелова, Ана Дамянова-Кирилова и Минка Сурдулова. На сцената са и музикантите от Симфониета –Видин - Александрина  Миленова, контрабас- Емил Христов  и пиано –Илиян Станев, изпълненията  на  китара са на Кирил Василев .  „ Ирония на съдбата" се играе за първи път на театрална сцена  в България. Режисьорът на постановката Надя Асенова споделя: „"Харесвам това, което направихме като визия в постановката , благодарение на сценографа Кънчо Касабов. Не беше лесно, защото  като всеки извънстоличен театър и видинския  трябва да преодолява доста трудности, но вярвам, че с общите усилия на целия екип и на чудесните артисти от видинския театър ще представим една приятна, задълбочена и в същото време много забавна, романтична, музикална комедия", каза режисьорът Надя Асенова. 

В спектакъла има много музика, създадена специално за него от известната композиторка и текстописец Вида Пиронкова и изпълнена от Симфониета Видин. 

   Директорът на театъра Дейвид Славчев припомня, че пиесата се поставя за първи път у нас. "Ирония на съдбата" - по известния съветски филм  "Ироний судьбы" от 1975 година. Постановката е  с уникалната музика на Вида Пиронкова, много хора играят  на сцената, вкл. и музиканти и това е тежка пиеса. Безкрайно благодаря на Надя Асенова, на Вида, на Мирослав Кръстев, директор на видинската Симфониета , на всички, които помогнаха постановката да се реализира, каза Дейвид Славчев .   

  Мирослав Кръстев, директор на видинската Симфониета  сподели, че  продължават двата културни института –те и театъра да изпълняват  обещанията си пред  видинската публиката. Постановката „Ирония на съдбата” е третият им, но  най-мащабен съвместен  проект с  драматичния театър, който се  реализира.  Той е убеден , че това ще един успешен проект. Защото в пиесата са обединени различни изкуства – всяко едно от които   е носител на различна енергия, на различно въздействие върху зрителите. Имаме един прекрасен театрален екип , с традици и креативни мислене , една прекрасна музика, също така прекрасни текстове на песните написана от Вида Пиронкова , един симфоничен оркестър , който стои много добре в челните места в българското  музикално пространство .Всичко това са  условия спектакълът „Ирония на съдбата”  да е успешен и да има дълъг живот. Уверен  съм, че го очаква Национално турне, категоричен е Мирослав Кръстев. 

 Вида Пиронкова е  един от героите на новаторската постановка 

   За мен е съдба да работя във Видин,  града , с който носим едно име. Да участвам в една новаторска постановка с авторска музика и текст в театър,   който носи името „Вида” и се намира в първата театрална сграда в България. И разбира се тук в града е и известната крепост „Баба Вида”. Кръстена съм на своята баба Вида  и ето ме за първи път в моя живот в един прекрасен град какъвто е Видин, споделя Вида Пиронкова. Тя е убедена ,че новаторската постановка, в която има симбиоза на няколко вида изкуство ще има дълъг живот и разбира се успех.  А защо пък не и песните в постановката да се превърнат в обичани шлагери - в тях  има носталгия, нежност и разбира се любов, допълва Вида Пиронкова. Дейвид  Славчев, ми се обади  на Бъдни вечер, разказва за началото на съвместната си дейност с видинския театър Вида Пиронкова.  А аз съм силно вярващ ,религиозен човек.. Бях в Гърция при семейството си . Отначало си помислих , че е някаква шега и дори се стреснах .Казах  си, че е много странно,  че е някаква ирония на съдбата , да ми се обадят за работа точно на Бъдни вечер. Осъмних се за някакви части от секундата,  да няма някаква грешка . Но си  казах , Вида наистина Господ ти отваря някаква нова врата , някакво ново начало, нов свят . И така започна в края на 2020 г. всичко, припомня си Вида Пиронкова и продължава разказа си:

  „Аз никога не съм била във Видин никога. Възможно е като дете да съм идвала , но нямам спомен. Приех предложението на Дейвид ,  уговорихме се , водехме  дълги разговори и приех  задачата много при сърце. Той се отнесе също  много позитивно и от сърце, към общия ни проект. Разказа идеята за пиесата. После  видях филма,  изгледах го няколко пъти и установих,  че той е  с  един разкошен сюжет  и най-вече сюжета на филма и музиката се доближават много до това , което аз правя като музика и текст – нещо много нежно, много чувствено , романтично . Започнах работа и така се родиха текстовете на всичките песни в постановката. Това са текстове за надеждата ,любовта,  за търсенето на ближния, за обединяване на двете души, които се търсят постоянно в живота .

Композирах един страхотен валс , който е рамката на спектакъла и  мисля ,че е невероятно запомнящ  се.  Мисля си ,че всичко си е Божа  работа –от началото до мига,  в който дойдох във Видин.  Впечатлена съм от града , от това което виждам , защото Видин прилича на една малка Виена . Изумена съм. Дойдох във Видин със страх , пристигам с влака и ...  попадам в една Европа.

Благодаря на Дейвид Славчев, че е ме покани , да работи тук  във Видин, да музицирам .Благодаря на  Миро Кръстев ,че работихме заедно с един прекрасен оркестър и отлични музиканти. Голям шанс и голяма чест  е за мен да работя във Видин, който е прекрасен –съвременен и хубав град,  да работя  тук творчески и то в един период на пандемия. Радвам се, че завършихме успешно нашия проект и  съм щастлива . Премиерата на постановката го доказа. Разбира се благодарности  за оркестрацията на  големия диригент Димитър Косев,  главен диригент на Държавната опера Русе и диригент на Държавната опера в Стара Загора.

Сърдечни благодарности и за  изпълненията на видинсктата  Симфониета . Музиката в изпълнение на видинските симфоници звучи по време на пиесата, трима музиканти  от тях –цигулка, пиано и контрабас, свирят на живо в спектакъла, а  песните се изпълняват от Дейвид Славчев и  Цветелина Бодурова.

   Музиката, която написах е  изцяло авторска , специално композирана  за пиесата. Филма е митологичен, създаден  от преди тридесет години. В него има много музика и песни,  те са по-малко от нашите  в спектакъла. Създадох музика  и текстове за  7 песни, но в спектакъла звучат 6.  И музиката и текстовете са  подчинено изцяло на текста на  пиесата, която е много приятна романтична, любовна комедия. Текстовете във филма са дело на  огромните руски  поети – Марина  Цветаева , Сергей Есенин,  Борис  Пастарнак . Отначало имената им ме изплашиха, та те са поети на пиедестал в моето съзнание, независимо от самочувствието, което имам като творец.  Да се боря с тях не мога , затова и  първоначално тръгнах със страх  към текстовете си , но реших,  че трябва да стигна до тях и ако съдбата е пожелала и  Господ ми е отредил  да ги стигна – защо не , та дори и да ги надскоча. Но дали съм успяла -това ще покажа времето и публиката. Надявам се, може песните от спектакъла да станат и шлагери. Текстовете и песните са  романтични, носталгични , любовни и  много нежни, такива каквито текстове пиша аз и каквато поезия пиша. Екипът  на спектакъла хареса музиката и песните и всичко се завъртя... Валсът в постановката е красив и  обединяващ цялата пиеса , той  връща зрителя  и го понася в една епоха на красота , на любов и на спокойствие. Музиката е  не  само фон , всичко което правим на сцената е  новаторско  и може би родихме  нов жанр .

Убедена съм ,че това което се случи във Видин,  на видинската театрална сцена  за мен е съдба , любов и предизвикателство  . И както се пее в песента „Любовта е...”  в спектакъла „Ирония на съдбата” – „Любовта е единствено и само любов, любовта е Бог, любовта  си ти, любовта  съм аз ,любовта е...”