Фабриката за фалшиви новини изпадна в пълна безизходица и започна да рови архивите, за да претопли поредния си стар фейк за депутата и издател на „Телеграф медиа“ Делян Пеевски. Манипулацията, озаглавена: „VisegradInsight:Пеевски извлича дивиденти от ролята си на алфа и омега в българската политика“, се появи на сайта „Фрогнюз“ на агент Академик Огнян Стефанов, близо два месеца след първото си проплакване.

Интернет страницата се превърна в последните години в пресцентър на забегналия в Белград банкер Цветан Василев. А целта на цялото мероприятие по претопляне на отдавна вмирисана манджа е чрез фейкове за Пеевски да бъде крит основния спонсор на „Фрогнюз“ и партньор на създателите на манифактурата за клевети – олигарсите-издатели Иво Прокопиев, Огнян Донев и Сашо Дончев. Това е банкерът-беглец Цветан Василев, заграбил милиарди от КТБ, с които сега живее необезпокоявано в съседна Сърбия.

Въпросната статия е представена като анализ на Спасимир Домарадски, „професор по политически науки и международни отношения в Университета Лазарски във Варшава, публикуван в онлайн изданието VisegradInsight.eu”. Представена така, статията добива повече тежест, а написаното изглежда по-достоверно. Това обаче е един от типичните трикове на Фабриката за фалшиви новини, чрез който фейкове, тръгнали от БГ издания (най-често от кръга „Капитал“ и присъдружните им ветрилни сайтове), се препират през чужди медии, за да се върнат отново на сайтовете на Фабрикат. Уж като статии от чужди издания.

Именно такъв е случаят и тук. „Вишеград инсайд“ е проект на фондация „Рес Публика“, в рамките на този проект пък е платформата #DemocraCE, която събира на едно място "тези, които имат влияние в своите общности", както посочват създателите й, за да разпространяват своите познания в Централна и Източна Европа. В тази платформа, в която е публикувана и статията на Спасимир Домарадски, участват автори от всички страни от ЦИЕ, а българската тема се поддържа там само и единствено от Спасимир Домарадски. Текстовете на българската тема пък са препечатки от български издания - „Капитал“, „Трансмедия“, „Терминал 3“. Именно от последния (Терминал 3) тръгва и въпросният фейк за Пеевски. Проста проверка на сайта показва, че статията е публикувана там още в края на януари, но с оригиналното заглавие на автора, което далеч не включва Пеевски. Материалът първо е публикуван в „Терминал 3“, с отправка към Вишеград инсайд, откъдето вероятно идва финансирането чрез спечелен проект. Месец и половина по-късно обаче сайтът на агент Академик я препечатва, доукрасява със заглавие, в което по типичния стил на Фабриката, слага и Пеевски, и я лепва като статия от чужда медия.

Във въпросната платформа #DemocraCE текстовете за България са общо 9, повечето идващи от „Капитал“ на Прокопиев.

Впечатление прави и още една подробност във фейка – агент Академик представя автора Домарадски като професор. Той обаче се оказва редови преподавател в университет "Лазарски" във Варшава, като в портала на учебното заведение се води адюнкт или т.н. малък доктор. Адюнкт би отговаряло на най-високата наша асистентска степен - главен асистент и представлява асистентска длъжност за лица притежаващи научната степен доктор. Тъй като в англосаксонската система не съществува институтът на адюнкта, на английски се превежда като assistant professor, което в никакъв случай обаче не означава професор. Дори самият Домарадски никъде в публикациите си не се представя като професор, но явно агент Академик е решил, че с подобна манипулация ще привлече повече читатели на претопления си фейк.

Преглед на приятелите на Домарадски във Фейсбук, пък показва имената на редица други автори на медиите от кръга „Капитал“.

Самият университет „Лазарски“ е бивше "Висше училище за търговия и право "Лазарски", което е било полско непублично (частно) учебно висше заведение със седалище във Варшава, основано от Ришард Лазарски през 1993 г. Въпросното учебно заведение се саморекламира се като трето в ранкинга на частните вузове в Полша.

БГ Мадоф, както стана известен Цветан Василев, явно е изпаднал в безизходица и се е обърнал към полските си връзки от едно време. В неговата биография липсва една година, в която той самият твърди, че е учил в полския град Лодз. Очевидно мустакатият аферист е задействал всичките си връзки, за да хули Пеевски в отчаян опит да прикрие грабежа на века, извършен под неговото вещо ръководство и да получи оправдателна присъда по делото за КТБ, което вече върви по същество.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Мейнстриймът се задави с дъвката „Лафка“ и Пеевски

Обязденият мейнстрийм на олигарха Иво Прокопиев е в екстаз! Във въздуха възторжено хвърчат шапки и слюнки, а Фейсбук ври и кипи от радостни лозунги! Гръмки заглавия в организираната медийна групировка на олигархията обявяват началото на революцията! Газовият карикатурист Комарницки рисува пропагандните плакати на победата: „Лафка“ фалира, няма я вече „Лафка“, другари, Пеевски остана без „Лафка“!

Пунта мара за Пеевски, товарищи агенти от ДС!

Където са две агентурни имена от ДС – Сашо и Драган, там е и третото. Бившият посланик на България в Москва Илиян Василев проговори на руски и окончателно се самопрекръсти на агент Пунта мара този уикенд, а агент Академик от ДС му пригласяше

Само във Фрог: Агент Академик пази шефа си Цветан Василев с лъжи за Делян Пеевски

Само във Фрог, шок и ужас, сензация - това представляват най-общо рубриките в жълто-кафевия платен сайт на бившия явочник от ДС Агент Академик (познат в далечното минало и като журналиста Огнян Стефанов).И всички до една отчитат активност, като се упражняват върху името на депутата и издател на "Телеграф медиа" Делян Пеевски.