„Фрогнюз“ брани Гебрев с фейкове срещу Пеевски

„Фрогнюз“ брани Гебрев с фейкове срещу Пеевски

Цветан Василев насъска пресцентъра си да сипе лъжи

Сайтът „Фрогнюз“ на агентът от комунистическата Държавна сигурност Огнян Стефанов отново излезе на барикадата, за брани интересите на финансовия си благодетел Цветан Василев и пионката му Емилиян Гебрев.

От началото на годината укриващия се от родното правосъдие банкер и кохортата му са изправени пред сериозна криза – овладяването на военния завод „Дунарит“ от оръжейния бос Емилиян Гебрев може да се провали. Оръжейницата от петилетка е превърната в личен банкомат за Василев, който му осигурява свежи финансови потоци, с които да плаща за тузарското си убежище зад граница. Освен това е основен източник на средства, с които банкерът-беглец да плаща за своите скъпоплатени лакеи – адвокати, журналисти и лобисти, които да бранят интересите му у нас и в чужбина.

Затова за Василев е от жизненоважно значение заводът да остане в ръцете на неговия кръг от подставени лица, които няма да му врътнат финансовите кранчета. Такъв е и случаят с Гебрев, който в момента е прокси на банкера-беглец в „Дунарит“. В същото време обаче оръжейният търговец е на път да „изпусне“ завода, защото преди близо месец Върховния административен съд върна Комисията за защита на конкуренцията решението, с което тя позволява „ЕМКО“ на Гебрев да придобие „Дунарит“. Върховните магистрати са категорични, че Антимонополната комисия трябва да преразгледа отново анализа си за това дали сливането на двете дружества ще наруши законовите разпоредби.

И тук идва страхът на Василев – че е възможно да остане без банкомат за милиони. Затова задейства обичайния си метод за решаване проблеми – чрез очерняне на врага. А можете ли да се сетите кой е врагът в този случай? Естествено, че Делян Пеевски. Депутатът и издател на „Телеграф медиа“ е отколешният противник на всички задкулисни играчи у нас и затова те посвещават огромна част от съдържанието на медиите, които издържат финансово, за да го чернят. И когато някой от олигарсите има проблем, то по стар навик за виновник се посочва именно Пеевски. Не, че депутатът наистина не е отговорен за част от „кошмарите“ на олигарсите (със законодателните си инициативи и разкрията на медиите си, той често е причина да бъдат пресечени различни престъпни схеми на задкулисните кръгове у нас – б.р.), но дори и най-големият фантазьор трудно би могъл да повярва, че Пеевски наистина държи държавата, каквато опорка се опитват да разпръснат олигархичните медии като „Фрогнюз“.

Какво всъщност излъга сайтът?

В огромна статия със заглавие „„Виафот“, свързан с Пеевски, опитва през съда да прилапа „Дунарит“ и „Емко“ на Емилиян Гебрев“, сайтът на доносника от ДС Огнян Стефанов се опитва да пришие несъществуващи връзки на депутата са различни фирми и дори съдии. Още преди няколко години Пеевски категорично заяви, че няма интерес от участие в дружества, свързани с оръжейната индустрия. И факта, че и до днес депутатът не участва в такива фирми е лесно проверим през търговските регистри на страната. Въпреки това „Фрогнюз“ има поставена задача за очерняне на Пеевски и фактите и доказателствата само биха попречели на изданието да изпълни мисията си. Затова и медията отказва текстовете й да почиват на истината, а предпочита да си съчинява небивалици.

А материалът изобилства от такива. Като се започне от това, че Гебрев е представен като собственик на „Дунарит“ и се приключи с лъжата, че Пеевски играе някаква доста нелогична игра с държавата, в която той хем й помага, хем я граби. Фактите обаче показват нещо съвсем различно – Първо - кой е е Емилиян Гебрев? Със сигурност не е собственик на „Дунарит“ и въпреки неколкократните му опити да овладее завода, той не е притежател на акциите на военното дружеството. В същото време Гебрев е човекът, който въпреки запорите на държавата се опитва да заграби оръжейницата – в своя полза, а най-вероятно и в полза на Цветан Василев и руските му повелители. И тук е много важно да се отбележи нещо – фактологически и хронологично погледнато Гебрев изгрява на сцената „Дунарит“, когато предприятието е блокирано от държавата, КТБ и редица кредитори, а Василев се крие от Бг властите в Сърбия. И всички тези факти са обществено известни към този момент. Въпреки това Гебрев влиза в престъпната комбина, имаща за цел да отмъкне „Дунарит“ под носа на държавата и кредиторите му. А след това обяснява пред медиите, че нямало как да знае, че има проблем с оръжейницата, защото Василев се движел по „червения килим“ преди години. Неумелото оправдание на Гебрев няма друга цел, освен на омаловажи факта, че „Дунарит“ и към момента е жизненоважен за Василев.

И заради това много се тревожи, че някой може да му го вземе от ръцете. А сещате ли се кой е този някой? Държавата разбира се. Тя се явява основен кредитор на КТБ, към която „Дунарит“ косвено дължи близо 200 млн. лв. И понеже Василев не иска да плаща тези дългове, както и останалите над 5 млрд. лв., които източи от КТБ, сега разигра през медиите си (и тези на аверите му олигарси) цирка, че имало „частни интереси“ към военния завод. И тук е мястото отново да споменем Пеевски, който заедно с колегите си Хамид Хамид и Йордан Цонев внесоха промените в Закона за банковата несъстоятелност, благодарение на който сега държавата има право да си търси откраднатите милиарди и да спре течащия вторичен грабеж на активи, купени с пари на КТБ.

Коя е истината, която кръгът около банкера-беглец премълчава?

Общо дългът на „Дунарит“ и групата дружества, свързани с него, към фалираната от Василев банка е за 200 млн. лева. Погасените около 50 млн. лева са вземанията, които са прехвърлени от „Виафот“ към друга фирма, която пък ги прехвърля на КТБ още през лятото на 2017 г. Това много ясно показва, че "Виафот" вече няма никакво отношение по казуса с вземанията от "Дунарит", а и никога не е имало отношение към собствеността на оръжейния завод. Накрая вземания са заплатени на последния кредитор – ДКК, от "Дунарит", но не от Гебрев. Самото дружество впрочем е в добро икономическо състояние и именно затова е апетитна хапка за Василев и оръжейния търговец - пазарната му стойност се оценява на близо 300 млн. лева, годишният му оборот надхвърля 160 млн. лева, чистата му печалба е над 35 млн. лева.

Обобщена, ситуацията изглежда така - след като източи милиарди от КТБ в момента тандемът Василев-Гебрев се опитва да открадне златен актив, финансиран от банката. В момента основен кредитор на КТБ е държавата, която даде многомилиарден заем, за да се разплати Фондът за гарантиране на влоговете с ужилените от банкера беглец депозанти. Затова е и най-логично държавата да си върне висящите дългове в размер на 200 млн. лева на групата около "Дунарит" към КТБ, като поеме контрола над завода и го продаде. Останалото би било чисто и просто пладнешки грабеж. Не че това би било новост за Василев, който стои в дъното на цялата афера с кражбата на "Дунарит". Той продължава да държи активи за стотици милиони, закупени именно с пари от трезора.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.