Фрийдъм хаус: Медийната свобода в България е висока

Фрийдъм хаус: Медийната свобода в България е висока

България е сред държавите в света с висока степен на медийна свобода. Това показва докладът на американската неправителствена организация „Фрийдъм хаус“ за 2019 г.

Тазгодишната класация бе публикувана на сайта на организация в сряда вечерта, като в нея страната ни е с общ резултат от 80 точки при максимални 100 и минимални - 0. За сравнение САЩ имат 86 точки, а единствената с пълни 100 точки е Швеция. От страните-членки на ЕС например Унгария е под нас с резултат от 70 точки.

От организацията публикуваха и карта, в която държавите по света са разделени на 5 групи. В група 0 са страните, представящи се най-зле, а в 4 – държавите, представящи се най-добре. От публикуваната от организацията карта става ясно, че България е в група 3, в която в рамките на ЕС са също Румъния, Гърция, редица централноевропейски държави. Засега пълният доклад за страната ни все още не е публикуван. Предстои това да стане в следващите дни.

Като цяло от организацията посочват, че в световен мащаб за последното десетилетие свободата на медиите се влошава, а рисковете за нея са реални. В същото време се подчертава, че опитът е показал, че свободата на пресата може да се възроди дори след дълги периоди на репресия, ако й бъде дадена възможност. „Изконното желание за демократични свободи, в това число за достъп до честна и базирана на фактите журналистика, не може да бъде унищожено“, гласи един от изводите в доклада.

Картината за България, дадена от „Фрийдъм хаус“ се различава доста сериозно от тази, давана от друга неправителствена организация, но базирана в Париж, правеща класации за свободата на словото - „Репортери без граници“. Това само засилва съмненията, битуващи в множество страни, не само у нас, че рейтингите на „Репортери без граници“ са манипулирани в редица случаи от задкулисни интереси. За това говори и фактът, който лъсна при тазгодишната класация на организацията, че резултатите от анкетите й се базират на допитване до едва десетина души, само част от които журналисти, при това най-вече на свободна практика.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.