Фрийдъм хаус: България е свободна държава, в медийния сектор има плурализъм (ОБНОВЕНА)
3

Фрийдъм хаус: България е свободна държава, в медийния сектор има плурализъм (ОБНОВЕНА)

Страната ни стабилна на фона на общ „демократичен срив“

България остава свободна държава. Това е констатацията в тазгодишния доклад на базираната в САЩ неправителствена организация „Фрийдъм хаус“. Всяка година американското НПО отчита степента на свобода в над 200 страни по света, като мери и демократичния рейтинг на част от тях.

В списъка по втория критерий са 29 страни от Централна и Източна Европа, както и Азия. Сред тях е и България, която се оказва в златната среда. Така за поредна година класацията на „Фрийдъм хаус“ опроверга тази на базираното във Франция НПО „Репортери без граници“, поставящо ни вече трета година в дъното на рейтингите на държавите в Европа.

Докладът на „Фрийдъм хаус“ за 2020 г. е под надслов „битка без лидери за демокрация“, като отчита „зашеметяващ демократичен срив“ в част от държавите, чийто демократичен рейтинг мери. На този фон страната ни остава стабилна в показателите си. В общата класация – за политически права и граждански свободи, остава с 80 точки от общо 100. В класацията за демокрация сме в златната среда сред измерваните страни с рейтинг на демокрация 4,54 от 7 при 4,61 предната година и определение "полуконсолидирана демокрация". От страните-членки на ЕС, зад нас са Хърватия и Румъния, както и Унгария, която тази година попада в категорията преходен или хибриден режим.

В краткото описание за страната ни пък изрично е написано, че медийният сектор продължава да е плуралистичен, макар и концентрацията на собственост да става нарастващ проблем, а журналисти да се сблъскват със заплахи и насилие. 

Картината за България, дадена от „Фрийдъм хаус“ се различава доста сериозно от тази, давана от друга неправителствена организация, но базирана в Париж, правеща класации за свободата на словото - „Репортери без граници“. Вече трета година тя ни държи на 111-о място, далеч след останалите страни-членки на ЕС и дори част от държавите извън Съюза. Това само допълва съмненията, че рейтингите на „Репортери без граници“ са манипулирани в редица случаи от задкулисни интереси. Съмнения, които реално бяха потвърдени от признанието на президента на „Репортерите“ Пиер Аски в разговор с „Телеграф медиа“, че анкетите се правят от само десетина души,които се избират от отговорничката за страната ни Полин Адес-Мевел без да е ясен принципът на подбор. Всъщност той е неясен само публично предвид факта, че Адес-Мевел присъства на всяко събитие, организирано от Съюза на издателите в България, съставен от медиите на подсъдимите олигарси Иво Прокопиев и Огнян Донев и партньорът им- газовия барон Сашо Дончев. Точно по какъв начин избраните от Адес-Мевел десетина души, клеймящи държавата ни, изкривяват картината става ясно при сравнението между класациите на "Репортери без граници" и "Фрийдъм хаус". Така например Румъния, която е зад нас в индекса на "Фрийдъм хаус", е 48-ма при "Репортерите" - 63 места пред България. Хърватия, друга страна, класирана след нас от американското НПО, е 59-та според хората на Адес-Мевел, а Унгария, която според "Фрийдъм хаус" дори е вече в друга от категориите, е 89-та според "Репортерите".

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.