0

М ладата френска марка DS Automobiles, лансирана през 2015 година, е водена от авангардния дух на легендарния модел Citroen DS, произвеждан от 1955 до 1975 година и цели да пренесе френския лукс в автомобилната индустрия. Луксозните автомобили на френската премиум марка са проектирани за специални клиенти, търсещи лично изразяване и високи технологии. Новата генерация на моделите на DS Automobiles съчетава изтънченост, комфорт и съвременни функции в едно.

Младата френска марка DS Automobiles, лансирана през 2015 година, е водена от авангардния дух на легендарния модел Citroen DS, произвеждан от 1955 до 1975 година и цели да пренесе френския лукс в автомобилната индустрия. Луксозните автомобили на френската премиум марка са проектирани за специални клиенти, търсещи лично изразяване и високи технологии. Новата генерация на моделите на DS Automobiles съчетава изтънченост, комфорт и съвременни функции в едно.

На автомобилния салон в София през октомври миналата година френската марка DS Automobiles дебютира официално на българския пазар, представена от официалния вносител „София Франс Ауто”. През следващите години PSA Group ще лансира и у нас гама от шест автомобила, всички предлагани в електрифицирани версии E-Tense. Най-малкият модел в гамата е компактният луксозен кросоувър DS 3 Crossback.

Новият DS 3 Crossback е едновременно градски автомобил и кола за дълги пътувания за хората, които търсят стилен, динамичен и елегантен автомобил. Новият модел е първият на PSA Group, изграден на модулната платформа CMP. Кросоувърът с дължина 4118 мм, широчина 1791 мм, височина 1534 мм и междуосие 2558 мм е един от най-малките модели в сегмента. На външен вид новият DS 3 Crossback изглежда страхотно и впечатлява с типичната френска изтънченост, като например красивите и стилни детайли в предната част на модела. Впечатляващи са и дръжките на вратите, които са скрити и изскачат само при отваряне на колата. Богатата цветова гама включва избор от 10 различни нюанса за каросерията плюс още три варианта за покрива.

Водещ елемент в интериора на новия DS 3 Crossback е ромбът. В салона преобладава шикозната тапицерия от черна естествена кожа. В центъра на предния панел има 10,3-инчов сензорен дисплей, на който се показват съответните функции, избрани от ромбоидните бутони под него. Пред водача вместо таблото за управление се намира 7-инчов дисплей с необичайна форма, като в основите си е правоъгълен, а двете му страни са заоблени. На дисплея може да се покаже картата на навигационната система. Точно пред погледа на водача излиза прозрачен екран, на който се прожектира скоростта на движение и други важни параметри за пътуването.

На предните седалки в салона е просторно, като в същото време пътниците на задните седалки с височина до 1,80 метра имат достатъчно място за колене и главите. Багажникът на DS 3 Crossback е с обем от 350 литра, а при сгъване на задните облегалки товарният отсек нараства до 1050 литра, но не се образува равен под. Новият  компактен кросоувър DS 3 Crossback се предлага у нас в четири основни нива на оборудване – Be Chic, Performance Line, So Chic и Grand Chic. Естествено най-добре изглежда кросоувърът във високата версия Grand Chic. Оборудването е в духа на времето и съответства на премиум сегмента, като включва матрични LED фарове, 18-инчови алуминиеви джанти, предни и задни сензори за паркиране, камера за заден ход и двуцветна каросерия с черен покрив.

Салонът е оборудван с големия 10,3-инчов цветен сензорен мултимедиен дисплей, електрически предни седалки с отопление, автоматичен климатик, радио с USB вход, безжично зарядно за смартфон и други. Сред удобствата за безопасно шофиране са круиз контрол, който поддържа второ ниво на автономност, система за автоматично спиране, система за избягване на сблъсък, функция за спазване на лентата, асистент за дълги светлини, разпознаване на пътните знаци и дистанционно управление като приложение в смартфона.

Под капака на тествания компактен кросоувър DS 3 Crossback е поставен 1,2-литров 3-цилиндров бензинов турбодвигател PureTech 130 с мощност 131 к.с. Моторът развива максимален въртящ момент от 230 Нм при 1750 об/мин. Агрегатът е съчетан с 8-степенна автоматична скоростна кутия, която превключва пъргаво и гладко. Ако желаете, можете да сменяте предавките ръчно, като използвате перата на кормилната колона. По време на теста двигателят се представи много добре. С този мотор колата се ускорява пъргаво, като спринтът от място до 100 км/ч отнема 9,2 секунди. В смесен цикъл разходът на гориво е 5 л/100 км, а в натоварения градски трафик не надвишава 7 л/100 км. Ако спазвате ограниченията по пътищата и се движите със скорост 90 км/ч, лесно можете да свалите консумацията до 4,5 литра на 100 км.

Окачването на DS 3 Crossback е относително твърдо и със спортни настройки, което допринася за по-прецизно управление и по-стабилно пътно поведение. Настройките на шасито ограничават страничните наклонявания на автомобила в завоите. Липсва обаче мекота при преминаване през неравности. Воланът е с електрически усилвател и позволява директно управление и оптимално овладяване на автомобила на пътя. Съвсем скоро новият DS 3 Crossback ще се предлага и в електрическа версия E-Tense, която се задвижва от електромотор, комбиниращ мощност и пъргавина в една идеална тишина.

Новият DS 3 Crossback изглежда страхотно, предлага луксозен салон и върви добре, като струва по-малко от конкурентите си от премиум сегмента. Кросоувърът със 100 к.с. и 6-степенна механична скоростна кутия струва 49 586 лева в базовото ниво Be Chic, а моделът със 131 к.с. и автоматик започва от 56 179 лева, което е сравнително умерена цена на фона на конкурентите. Хората, които ще си купят новия DS 3 Crossback, навярно ще се влюбват от пръв поглед в шикозната кожена тапицерия и тюркоазения цвят на каросерията, независимо дали се нуждаят от кросоувър.

Технически характеристики

DS 3 Crossback PureTech 130 S&S EAT8

1,2-литров 3-цилиндров бензинов турбодвигател

8-степенна автоматична скоростна кутия

131 к.с. максимална мощност при 5500 об/мин

230 Нм максимален въртящ момент при 1750 об/мин

9,2 секунди ускорение от 0 до 100 км/ч

196 км/ч максимална скорост

4,8 л/100 км среден разход на бензин

109 г/км емисии на СО2

56 179 лева цена на модела Be Chic