Зам.-шефът на ЕК: Цената на възобновяемите източници остава постоянна и ниска
2

Зам.-шефът на ЕК: Цената на възобновяемите източници остава постоянна и ниска

София ще оборудва със слънчеви панели 880 сгради

Повишаването на цената на електроенергията се дължи на ръста в търсенето през последните 25 години. Освен това, някои неща бяха отложени заради COVID-19, а други бизнеси - затворени. Цената на възобновяемите източници обаче остава постоянна и много ниска. Това заяви изпълнителният вицепрезидент на ЕК Франс Тимерманс по време на дискусията „Зеленият преход – решения и предизвикателства за България“."

Статистически данни сочат, че в Европа все още има 30 въглищни района. Макар Тимерманс да смята, че въглищните центраили са отживелица, той е категоричен, че трябва да се подсигури едно по-добро бъдеще за хората, които живеят в райони, където има минодобив. Според него "зелената енергия" ще подсигури по-ниски цени на тока и добави, че природният газ е добро решение, а ядрената енергия ще има роля в бъдеще. 

"Планетата може да се грижи сама за себе си, тя е съществувала и преди нас, но ние трябва да се погрижим за спасяването на човечеството и това е в основата на философията на зелената сделка", категоричен бе той.  По думите му през следващите няколко месеца българският план за възстановяване и устойчивост ще бъде анализиран много внимателно. 

"Мога да се ангажирам, че ще го разгледаме, като имаме предвид, че България има сериозни предизвикателства в енергийния си сектор и че трябва да се гарантира, че те ще се превърнат в успешни мерки", посочи той. Тимерманс отбеляза още, че живеем в една климатична криза. Припомняме,че вицепремиерът по управление на европейските средства Атанас Пеканов неведнъж спомена краен срок за една от основните цели на Плана - затваряне на въглищните централи до 2038 г.

"В рамките Плана за възстановяване успяхме да повишим средствата за бизнеса, да предложим нови реформи и промени в енергийната сфера", припомни той. Освен това, е "активиран" и Фонда за справедлив преход, осигуряваю 2,4 млрд. лева в помощ на хората от въглищните райони - по пътя към създаването на едно по-добро бъдеще. 

"Не можем да пренебрегнем страховете им", категоричен бе Пеканов.

Столичният кмет Йорданка Фандъкова пък констатира, че още през 2011 г. София е поемала ангажимент да намали въглеродните емисии с 22% до 2020 г. През 2018 г. - процентът вече достига 18 на сто. Целите, поставени пред столицата за следващата година, са тя да се превърне в климатично неутрален град, а енергийна ефективност на сградите да бъде повишена. 

"За да превърнем предизвикателствата във възможности са необходими инвестиции и реформи, като ключова роля имат науката и иновациите", каза в рамките на първия панел от събитието еврокомисарят Мария Габриел. Тя отбеляза, че програмата "Хоризонт Европа" ще бъде с бюджет 95.5 милиарда евро, което я превръща в най-голямата публична програма за инвестиция в наука и иновации в света. Програмата "Еразъм+" пък е с двойно увеличен бюджет от 28 милиарда евро, което позволява да бъде наблегнато върху инвестиции не само във висшето, но и в професионалното образование. 

Предвижда се 880 общински сгради да бъдат снабдени с инсталации за слънчева енергия. Финансирането ще е по европейски програми, но и със собствени средства, каза още тя.

Проектите се подготвят, но за някои знакови сгради те вече са готови, каза кметът и посочи две от тях: Зоопарка и Завода за преработка на отпадъци на гара Яна. Очакваме одобрението на Плана за възстановяване и устойчивост, за да предложим нашите проекти, каза Фандъкова. Заедно с това работим и по програмата за чист въздух със смяна на отоплителните уреди в много домове. Но ако не действаме бързо и не решаваме проблемите ефективно, има риск печките да се завърнат, предупреди Йорданка Фандъкова.

Търговията на емисии, която сега е отворена за всички, да се затвори за енергийните предприятия, което би ограничило спекулациите в цените, предложи кметът Фандъкова. Може да се обсъди възможността търговията на емисии, която сега е отворена за всички, да се затвори за енергийните предприятия, което би ограничило спекулациите в цените. Друго предложение е да се позволи закупуването на квоти заедно от няколко предприятия, отбеляза Йорданка Фандъкова. За мен лично е логично да има и диференциация на предприятията при закупуване на квоти по признака дали тяхната продукция отива директно при крайния потребител или произвежда енергия, която след това се продава на борсата. Това са различни пазари, в които действат различни регулации и тази диференциация би била от полза за крайния потребител, каза също кметът на София. Един от най-мащабните проекти на Столичната община е модернизацията на градския транспорт. Сега работим за поетапно увеличение на дела на електрическата енергия от възобновяеми източници за обществения транспорт. Целта ни е до 2030 г. да достигнем 50 процента чрез инвестиции в собствено производство на зелена електрическа енергия и развитието на зелена зарядна инфраструктура. Метрото, което строим с подкрепата на ЕК, е един от най-големите ни екологични проекти, който реално промени начина на придвижване в София. Само с него постигнахме намаление от над 90 хил. т. емисии годишно, каза столичният кмет.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.