Французи заменят трактора с коне в лозята
2

Французи заменят трактора с коне в лозята

Животните са по-щадящи за насажденията

Ранна утрин е и въздухът вибрира от песента на птиците и квакането на жабите във винарско имение в Солон, Франция.

Селскостопанските коне Урбани и Бамби бавно си проправят път между редовете в лозята.

Внимателно напътствани от техния собственик – Жан-Пиер Дюпон, и неговия син, те теглят плуг, за да изровят тревата, която расте между редовете, пише „Гардиън“.

Няколко пъти в годината Урбани и Бамби могат да бъдат видени да работят в имението. Посетителите често се изненадват – селскостопанските коне са реликви от миналото, от времето преди механизацията на земеделието в средата на 20 в.

Решение

Собственичката на лозята – Изабел Панго, се сдобива с имението си през 2018 г. и не е имала за цел да работи с коне. Но когато научава повече за своята земя, идеята я осенила. Това станало, когато разглеждала един парцел с лозя, засадени през 1894 г. Разстоянието между редовете било толкова малко, че насажденията лесно можели да бъдат повредени от трактор по време на плевене. Дотогава Изабел не била виждала често селскостопански коне в лозя, но знаела, че те ще осигурят по-прецизен подход. След кратко проучване тя открила Урбани и Бамби.

Според скорошно проучване поне 300 лозари във Франция и Корсика използват коне като жива тяга.

Изабел вече планира да използва коне и в парцел с току-що насадени лозя. „Предизвикателството е да се избегне уплътняването на почвата в началото на живота на насажденията“, обяснява тя. Това ще доведе до по-добра структура на почвата и в резултат – по-здрави растения.

Атмосфера

При прибирането на реколтата миналата година Изабел наела Урбани да дърпа контейнера пред гроздоберачите. Въпреки че това не било евтино, тя избрала тази опция, за да спести на берачите излагането на изпаренията и шума на трактора.

Решението й се отплатило по начин, който тя не очаквала. „Плаках, когато го видях. Атмосферата беше напълно различна, когато конят беше там – хората се смееха, работеха в ритъм. Конете наистина притежават тази магическа сила“, казва тя.

Текст на снимки:

Французите са привържниици на екологичното земеделие и остовят трева в междуредията 

Изба от областта Шампан

Снимки Светлана Трифоновска 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.