0

Н яма никакво търсене на патешко месо и дроб внос във Франция заради епидемията. Това съобщи за „Телеграф” Димитър Белоречков, председател на Асоциацията на птицевъдите в България.

Няма никакво търсене на патешко месо и дроб внос във Франция заради епидемията. Това съобщи за „Телеграф” Димитър Белоречков, председател на Асоциацията на птицевъдите в България.

Страната ни е на едно от първите три места по производство на патешки дроб в ЕС. Сега обаче ще се наложи суровината бъде замразена в хладилници до Коледа, прогнозира той.

Защита на местните

Проблемът не е в доставките и транспорта, а в това, че Франция иска да защити местните си патешки ферми, които не са спирали да работят, обясни браншовикът. За жалост българският бизнес трудно ще пласира месото и дроба в България, защото цените му са много високи, каза още той. В някои магазини все пак могат да се намерят фенери и дроб, но целите патици са твърде тлъсти за пролетта. Българинът яде птицата с кисело зеле, допълни Белоречков.


Яйца

Под огромна заплаха са малките семейни ферми, които отглеждат патиците под аренда, предупреди Белоречков. В момента е спрян вносът на яйца за инкубаторите, очаква се излюпените патета масово да се изколят, каза още той. Браншовикът е писал писмо до МЗХГ, в което изискването за две партиди патици да отпадне и да остане само една, защото фермерите са заплашени да останат без субсидии.