Франция отново е най-атрактивната в Европа за чуждестранни инвестиции

Франция отново е най-атрактивната в Европа за чуждестранни инвестиции

През 2020-а за втора поредна година Франция е останала най-атрактивната страна за чуждестранните инвеститори в Европа, макар да отчита по-голям спад на проектите в сравнение с други места. Това сочи проучване на консултантската компания Ърнст енд Янг (EY), публикувано днес и цитирано от АФП. Миналата година броят на преките чуждестранни инвестиции във Франция се е понижил с 18% спрямо 2019 година до 985.

На европейско равнище има понижение от 13%. Минус 12% се наблюдава във Великобритания, която се нарежда точно след Франция с 975 проекта, и минус 4% в Германия (930 проекта).

Според инвеститорите, анкетирани от Ърнст енд Янг, обаче Франция, където делът на самолетостроенето и туризма е значителен, е защитила сравнително добре своята привлекателност по време на здравната криза. Това се дължи най-вече на меркитев подкрепа на икономиката.

Едва 10 на сто от анкетираните са на мнение, че френският план е дал по-лоши резултати, отколкото в другите страни, спрямо 44%, според които е бил ефективен. Перспективите за 2021 година са по-добри в сравнение с миналата година. През 2020-а две трети от бизнес ръководителите са заявили, че искат да намалят проектите си за установяване във Франция заради здравната криза. Те са били само 44% през март и април, когато 40% са отговорили, че искат да ги запазят на същото ниво, а 2% - дори да ги увеличат.

През 2020 г. Франция, секторът с най-много чуждестранни инвестиции, продължава да е софтуерният и информационно-технологичният, макар да има спад спада от 29% на годишна основа. Броят на проектите в промишленото оборудване и в транспорта и логистиката е намалял почти двойно заради ковид кризата. Във фармацевтичния сектор, обаче са се удвоили от 26 на 58, и бележат още по-голям подем в мебелната индустрия, дървените изделия, стъклото и керамиката - от 15 на 46 проекта.

Ърнст енд Янг отчита общо 5578 проекта с преки чуждестранни инвестиции в 44 европейски страни за 2020-а.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.