0

Д ържавният архив във Варна получи над 60 снимки. Те са направени от последните варненски фоторепортери през последната година и половина. Осемте майстори на фотообектива дариха своята уникална изложба „Пандемичен фоторепортер“.

Държавният архив във Варна получи над 60 снимки. Те са направени от последните варненски фоторепортери през последната година и половина. Осемте майстори на фотообектива дариха своята уникална изложба „Пандемичен фоторепортер“.

Архивът получи и един брой от уникалния фотоалбум от изложбата, който е издаден само в 3 екземпляра. Това е историята на Варна, нещо, през което всички преминахме и смятаме, че тези снимки трябва да се запазят за историята, вместо да събират прахоляка по мазета тавани, коментира Любомир Бенковски-Бенджи.

Осем са фоторепортерите, които даряват кадрите си на държавния архив във Варна - Красимир Делчев, Красимир Стефанов, Любомир Бенковски-Бенджи, Мердин Берберов-Сянката, Петко Момчилов, Пламен Гутинов, Румен Сарандев и Христо Русев.

Пламен Гутинов е убеден, че кадрите ще предизвикват още по-голям интерес след години. На хората ще им е любопитно да видят живота във Варна по време на пандемията, както на нас ни е било любопитно за пандемиите преди 100 години. Всичко остава във времето, посочи фоторепортерът.

"Няма по-добро място от архива, защото тук ще останат за поколения наред. Това е част от живота ни, то просто трябва да бъде съхранено някъде", допълни Румен Сарандев. Мердин Берберов - Сянката силно се надява един ден неговите внуци да видят какво е дал на историята дядо им.

Началникът на Държавен архив-Варна Владимир Владимиров лично прие фотографиите от изложбата и албума, като връчи диплом на фоторепортерите и  на Агенция Булфото - организатор на изложбата и дарението. "Всеки един документ, който отразява духа на времето, е ценност", коментира Владимиров.

Варненските фоторепортери благодариха на Община Варна за финансовата подкрепа при реализирането на проекта си и споделиха, че се радват на интереса на Държавен архив, който ще съхрани тази част от историята на Варна за поколенията.