Фотоизложба показва уловени мигове от Изтока
4

Фотоизложба показва уловени мигове от Изтока

Снимките са от последните пътувания на проф. Александър Федотов в Корея, Китай и Индия

Фотоизложба, подредена във фоайето на Русенския университет, показва уловени мигове от Изтока. Автор на снимките е проф. Александър Федотов – дългогодишен преподавател в Софийския университет по корейска, монголска и тибетска литература, напуснал внезапно този свят преди година и четири месеца.

Изложбата под наслов „С обич към Изтока“ бе открита от съпругата на проф. Федотов – Снежана Тодорова, която е председател на Управителния съвет на Съюза на българските журналисти /СБЖ/.

„В компютъра му имаше хиляди фотоси от последните му пътувания в Корея, Китай и Индия, които се случиха в месеца на неговата кончина. Мисля, че неговото око и неговата камера са хванали най-важното – лицата на хората, и той се е опитал да предаде атмосферата, която е типична за тези източни страни“, каза Тодорова.

Проф. Федотов работи 40 години в Софийския университет и посвещава живота си на изучаването на езиците и културите на страните от Изтока. Той е създател на специалността „Кореистика“ и дългогодишен директор на Центъра за източни езици и култури в университета.

Фотоизложбата се представя за четвърти път у нас. В Русе ще остане няколко дни.

При откриването на събитието стана ясно също, че е подписан меморандум за сътрудничество между СБЖ и Русенския университет. Пред УС на СБЖ председателят Снежана Тодорова ще предложи да се създаде секция на журналистите и издателите на научни издания и на студентски вестници. В Русе излиза най-дълго издаваният у нас университетски вестник – „Студентска искра“, печатан без прекъсване в продължение на 62 години.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.