0

М emento Mori („Помни, че си смъртен“) е наименованието на изложбата, с която се открива седмото поредно издание на фотографския фестивал „ФотоФабрика“. Вернисажът е утре, 1 юли, от 17.00 до 20.00 ч. в Националната галерия – Двореца на пл. „Княз Александър І“ при при спазване на всички противоепидемични мерки и контролиран достъп до експозицията.

Мemento Mori („Помни, че си смъртен“) е наименованието на изложбата, с която се открива седмото поредно издание на фотографския фестивал „ФотоФабрика“. Вернисажът е утре, 1 юли, от 17.00 до 20.00 ч. в Националната галерия – Двореца на пл. „Княз Александър І“ при при спазване на всички противоепидемични мерки и контролиран достъп до експозицията.

В изложбата Мemento Mori, която ще може да се види до 16 август, са събрани кадри от 18 изявени български автори, работещи както у нас, така и в чужбина. Те са Антон Кръстев, Валентин Стефанов, Васил Германов, Веселина Николаева, Виолета Апостолова, Вихрен Георгиев, Георги Стоилов, Дориян Тодоров, Евгени Димитров, Мария Милкова, Михаил Новаков, Николай Дойчинов, Павел Червенков, тандемът Пепа Христова и Аня Полман, Светлана Бахчеванова, Стоян Ненов, Яна Лозева и Яна Паскова. Някои от тях участват с по една фотография, други с няколко, но всички са отдавна съмишленици на фестивала и са специално поканени с творбите си да създадат нещо като колективен портрет на днешната тревожна ситуация в света, обясни за „Монитор“ директорът на форума и куратор на настоящата изложба Еми Барух.

Майсторите на обектива са приели предизвикателството на „ФотоФабрика“ да разкажат в кадри за безпрецедентните времена, в които живеем.

Всеки избира своя фокус към темата

а тя неизменно е една – светът, който ни се случи, докато правехме други планове за него. Работите разказват с индивидуалния почерк на всеки фотограф за периода на извънредното положение, въведено заради пандемията от коронавирус, и последвалата изолация, когато обективите гледаха и навън, но и навътре към собствените ни уголемени страхове, прекъснати планове и объркани надежди. „Общото усещане от фотосите е, че човек започва да се взира в себе си и да цени истинските неща. Те нямат отношение към дихотомията оптимизъм-песимизъм“, коментира Еми Барух.

В изложбата специално участие взема и световноизвестният фотограф Ървин Олаф, който гостува на „ФотоФабрика“ през 2016 г. В рамките на Memento Mori той

ексклузивно показва слайдшоу

със свои работи от серията April Fool, 2020 („Априлска шега, 2020“), създадени по време на разгара на кризата с COVID-19. Снимките придават форма на емоциите и образите, парализирали автора, след като всички се събудихме в сюрреалистичния кошмар на пандемията, както казва Ървин Олаф. „Серията е отражение на онова, което човек изпитва в условията на социална изолация. Тя е личен раказ за тиктакането на времето, което сега се усеща по много особен начин“, отбелязва Еми Барух. Работите от серията не са правени специално за „ФотоФабрика“, но по щастливо съвпадение ще бъдат показани първо тук – в България. Олаф ги е изпратил едва миналата седмица и дори не е имало време името му да бъде отбелязано върху банера на фестивала...