Фотоизложба ни качва под купола на музей
3

Фотоизложба ни качва под купола на музей

Експозицията „Под небето на София“ се готви за турне извън България с първа спирка Балканите

Куполът на старата Централна минерална баня отвори врати специално за фотографската изложба „Под небето на София“ в навечерието на празника на столицата 17 септември. Съвместно с Регионалния исторически музей проектът „Етюд-и-те на София“ се бори за вниманието на столичани – дори на онези, които са изгубили очи за красотата на града им, за да им покаже неговото очарование от покривите на софийските сгради чак до подземните тунели на метрото.

Изложбата ни разхожда из емблематични централни пространства, припомня за великолепието на едни от най-ярките представители на софийската архитектура, но ни позволява и

да надникнем през „тайните“ прозорчета

да обиколим никому неизвестните тихи улички и да преоткрием непознатите лица на София. Ще преминаваме по дървени мостове, ще се покачим върху гордо извисяващите се софийски куполи и смирено клюмналите под тях керемидени покриви, изящните класически фасади от едно време и студените лица на социалистическите здания. Ще се поразходим и през едни от най-оживените улици, съпроводени от камбанния звън и тиктакането на многобройните градски часовници, а компания през цялото време ще ни правят дружелюбно мяукащите улични котки. По някое време върху светофара ще пламне червен знак, цялото движение ще спре, часовниците ще престанат да тиктакат, котките ще замлъкнат и ние отново ще се озовем на същото място, откъдето сме тръгнали – там, под небето на любимата София. „Всяка година всичко се променя, но всяка година по едно и също време отново се връщаме на същата си позиция. Идеята е за нишката на съдбата, която се преповтаря ритмично“, коментира пред „Монитор“ Екатерина Калугина, съавтор на изложбата и участник в проекта „Етюд-и-те на София“.

Създаден от Иван Шишиев, фотографският проект „Етюд-и-те на София“ започва като страница във Фейсбук през 2015 г. и неусетно се превръща във визуален летопис на града, радвайки се с всеки изминал ден на все по-голяма популярност. Иван се влюбва в София, още когато за първи път пристига тук, за да постъпи в Семинарията, и си поставя мисията да покаже на хората, че тя всъщност е един красив град, но трябва да имаш очи да го видиш – „чиста война срещу софиянците, които не харесват своя град“, споделя самия той. „Ние превръщаме София от града, в който живеете, в града, който обичате“, добавя Екатерина Калугина, любимата на Иван, която той среща скоро след започването на проекта и която също се включва в екипа на „Етюд-и-те на София“.

Освен с празника на София, изложбата е свързана и с друго събитие. Само преди броени дни на българския книжен пазар се появи

първият албум на „Етюд-и-те на София“

„Замисълът за създаването на книгата е на 4 години, обаче никога не ми се беше случвало да стане така, че да го завърша. До един момент, когато дойдоха правилните хора от издателство „Кръг“, споделя Иван. Така, след „8-месечен труд, караници и сънуване на кошмари“, благодарение на издателството книгата вече е факт, като подборът на снимките (200 на брой) е направен от Иван Шишиев, Николета Руева и от дизайнерката Наталия Чайкина, която оформя изданието.

„Етюд-и-те на София“ са известни и с невероятните фотографии от високо, които авторите правят без използването на дрон, като се катерят по многобройните софийски покриви. Затова и мястото на изложбата – купола на Регионалния исторически музей, съвсем не е случайно. Самата изложба е своеобразно пресъздаване на процеса на изкачване. Част от нея е създадената от сценографа Борис Георгиев дървена арт инсталация, която представлява мостче, минаващо между два купола. Успял е да го скове само за 15 дни.

„Под небето на София“ ще остане в музея още 3 месеца. Екатерина Калугина обаче разкрива, че докато изложбата е тук, ще има и още изненади, промени и нови фотографии. След това “Етюд-и-те на София“ излизат извън границите на България, като първата спирка са Балканите.

 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.