0

С ветовният лидер при товарните ванове - Ford, представя изцяло новия електрически ван E-Transit, който ще предложи на клиентите подобрена продуктивност, възможна благодарение на изцяло електрическия силов агрегат. Освен това моделът осигурява софтуерни решения и услуги, както и за първи път за лекотоварни превозни средства в Европа се предлага опционално технологията Pro Power Onboard, която позволява на клиентите да трансформират вана в мобилен източник на енергия, осигурявайки до 2,3 кВт за захранване на инструменти и оборудване на обекта и в движение.

Световният лидер при товарните ванове - Ford, представя изцяло новия електрически ван E-Transit, който ще предложи на клиентите подобрена продуктивност, възможна благодарение на изцяло електрическия силов агрегат. Освен това моделът осигурява софтуерни решения и услуги, както и за първи път за лекотоварни превозни средства в Европа се предлага опционално технологията Pro Power Onboard, която позволява на клиентите да трансформират вана в мобилен източник на енергия, осигурявайки до 2,3 кВт за захранване на инструменти и оборудване на обекта и в движение.

За да отговори на разнообразните нужди на клиентите в Европа, Ford ще предложи богат избор от 25 конфигурации за новия E-Transit, с различен тип на каросерията, а именно ван, ван с двойна кабина и шаси кабина, множество опции за дължина и височина на покрива, както и за допустима максимална маса до 4,25 тона. При създаването на новия E-Transit, инженерите на Ford са разположили батерията под каросерията, без да правят компромис с товарния обем, осигурявайки до 15,1 куб. метра товарно пространство, същото като при дизеловия Transit със задвижване на задните колела.

Освен това инженерите са преработили задвижващия тракт и системата за задно окачване на E-Transit, за да оптимизират товарното пространство, използвайки усилени полуподвижни носачи, което позволява по-добра прецизност на кормилната система и по-уверено управление, плюс подобрена тяга, както в натоварено, така и в ненатоварено състояние. За клиентите в Европа Ford E-Transit ще е с полезен товар до 1616 кг за вана и до 1967 кг за модификацията шаси кабина.

Електрическият двигател на новия Ford E-Transit има максимална мощност от 198 кВт или 269 к.с. и въртящ момент от 430 Нм, което го прави най-мощният двигател на всеки напълно електрически товарен ван, продаван в Европа. Задвижването на задните колела осигурява мощна тяга, дори когато ванът е максимално натоварен.

Новият изцяло електрически Ford Е-Transit е оборудван с батерия с използваем капацитет от 67 кВтч, благодарение на която предлага прогнозен автономен пробег до 350 км в комбиниран цикъл по стандарта WLTP, който е напълно достатъчен, за да отговори на ежедневните изисквания, но и с допълнителен капацитет, за да се отчетат промените в натоварването на превозното средство и метеорологичните условия. Това прави електрическия Ford E-Transit идеален за градска среда, фиксирани маршрути на шофиране и доставки в рамките на географски обозначени зони с нулеви емисии, без да изисква от собствениците на автопаркове да плащат за излишен капацитет на батерията, от който не се нуждаят.

Ford предлага и разнообразни решения за зареждане на батерията, за да удовлетвори различните нужди на клиентите и шофьорите, вкъщи, на работа и по пътя. Новият E-Transit разполага както с променливотоково зареждане AC, така и с постояннотоково бързо зареждане DC. За европейските клиенти бордовото зарядно устройство на E-Transit с мощност 11,3 кВт е в състояние да осигури 100% заряд до 8,2 часа.

При зареждане с до 115 кВт с помощта на мощно постояннотоково бързо зарядно устройство E-Transit може да презареди батерията от 15% до 80% за около 34 минути. Режимите на шофиране на Ford E-Transit са съобразени с неговия електрически силов агрегат. Специалният режим Eco има за цел да осигури до 8-10% подобрение в потреблението на енергия, ако E-Transit се движи без товар с енергично ускорение или със скорости за движение по магистрали според данни на Ford. Режимът Eco ограничава максималната скорост, регулира ускорението и оптимизира климатичния контрол, за да помогне за максимално увеличаване на наличния пробег.

Новият Ford E-Transit разполага опционално с технологията Pro Power Onboard, която позволява на европейските клиенти да трансформират товарния ван в мобилен източник на енергия, осигурявайки до 2,3 кВт за захранване на инструменти и оборудване на обекта и в движение. Това се предлага за първи път за лекотоварните превозни средства в Европа. Модемът FordPass Connect като стандартно оборудване осигурява безпроблемна свързаност, за да помогне на клиентите на лекотоварни превозни средства да управляват и оптимизират ефективността на автопарка, с набор от специализирани услуги за електрически превозни средства, достъпни чрез решението Ford Telematics за автопаркове.

Електрическият Ford E-Transit е снабден с комуникационната и развлекателна технология SYNC 4 при лекотоварните превозни средства, оборудвана със стандартен, лесен за използване 12-инчов сензорен екран плюс подобрено гласово разпознаване и налична, подсилена в облака, навигация. С актуализациите на SYNC по въздуха, софтуерът на E-Transit и технологията на SYNC ще се възползват от най-новите функции и подобрения на качеството.

На пътя с включена навигация операторите на автопаркове могат да се възползват от модерни технологии в помощ на водача, включително система за разпознаване на пътните знаци и интелигентен асистент за скоростта, които заедно определят ограниченията на скоростта. Новият E-Transit позволява климатичната система да бъде програмирана да регулира предпочитаната температура в кабината, докато ванът е все още в режим на зареждане, като гарантира максималния наличен пробег.

Новият Ford E-Transit не само помага на компаниите да работят по-устойчиво, но и предлага ясни предимства за бизнеса. Електрическият автомобил може да намали експлоатационните разходи с приблизително 40% в сравнение с моделите с двигатели с вътрешно горене в резултат на по-ниските разходи за поддръжка. В Европа клиентите ще се възползват от най-доброто в класа едногодишно обслужване без ограничение в пробега, което върви заедно с 8-годишния гаранционен пакет до 160 000 км за батерията и високоволтовите електрически компоненти.

Новият Ford E-Transit е подкрепен от мощната мрежа на Ford от над 1800 дилъри на лекотоварни автомобили в световен мащаб, включително европейската мрежа с 1000 Transit-центъра, за улесняване на продажбите и обслужването. Новият Ford E-Transit печели също от сътрудничеството със стотици компании, трансформиращи превозни средства в цял свят, които предоставят съвместими компоненти за дизеловите модели.

Докато новодошлите компании в бизнеса с ванове все още изграждат прототипи, разработват схеми за изпитване и се справят с трудни условия за експлоатация, екосистемата на Ford за лекотоварни превозни средства се разширява, за да включи софтуер за мониторинг на електрически превозни средства и свързани решения за автопаркове с цел безпроблемно интегриране в ежедневните операции.

Като водещата марка за лекотоварни автомобили в Европа и Северна Америка, Ford произвежда гамата Transit от 55 години и лекотоварни превозни средства от 1905 г. Компанията ще създава E-Transit за европейските клиенти в завода на Ford Otosan Kocaeli в Турция на специална линия заедно с отличения с награди Transit Custom Plug-in Hybrid. За клиентите от Северна Америка автомобилът ще се произвежда в завода Канзас Сити в Клейкомо, Мисури. Новият Ford E-Transit ще пристигне при европейските клиенти в началото на 2022 г. и е част от глобалните инвестиции в електрификацията през 2022 г. в размер над 11,5 милиарда щатски долара.