Ford Е-Transit тръгва на ток и зарежда в контакта
8

Новият модел пести до 40% от разходите за експлоатация в сравнение с дизеловите варианти

Ford Е-Transit тръгва на ток и зарежда в контакта

Изцяло електрическият товарен ван идва в 25 варианта с автономен пробег до 350 км и нулеви вредни емисии

Световният лидер при товарните ванове - Ford, представя изцяло новия електрически ван E-Transit, който ще предложи на клиентите подобрена продуктивност, възможна благодарение на изцяло електрическия силов агрегат. Освен това моделът осигурява софтуерни решения и услуги, както и за първи път за лекотоварни превозни средства в Европа се предлага опционално технологията Pro Power Onboard, която позволява на клиентите да трансформират вана в мобилен източник на енергия, осигурявайки до 2,3 кВт за захранване на инструменти и оборудване на обекта и в движение.

За да отговори на разнообразните нужди на клиентите в Европа, Ford ще предложи богат избор от 25 конфигурации за новия E-Transit, с различен тип на каросерията, а именно ван, ван с двойна кабина и шаси кабина, множество опции за дължина и височина на покрива, както и за допустима максимална маса до 4,25 тона. При създаването на новия E-Transit, инженерите на Ford са разположили батерията под каросерията, без да правят компромис с товарния обем, осигурявайки до 15,1 куб. метра товарно пространство, същото като при дизеловия Transit със задвижване на задните колела.

Освен това инженерите са преработили задвижващия тракт и системата за задно окачване на E-Transit, за да оптимизират товарното пространство, използвайки усилени полуподвижни носачи, което позволява по-добра прецизност на кормилната система и по-уверено управление, плюс подобрена тяга, както в натоварено, така и в ненатоварено състояние. За клиентите в Европа Ford E-Transit ще е с полезен товар до 1616 кг за вана и до 1967 кг за модификацията шаси кабина.

Електрическият двигател на новия Ford E-Transit има максимална мощност от 198 кВт или 269 к.с. и въртящ момент от 430 Нм, което го прави най-мощният двигател на всеки напълно електрически товарен ван, продаван в Европа. Задвижването на задните колела осигурява мощна тяга, дори когато ванът е максимално натоварен.

Новият изцяло електрически Ford Е-Transit е оборудван с батерия с използваем капацитет от 67 кВтч, благодарение на която предлага прогнозен автономен пробег до 350 км в комбиниран цикъл по стандарта WLTP, който е напълно достатъчен, за да отговори на ежедневните изисквания, но и с допълнителен капацитет, за да се отчетат промените в натоварването на превозното средство и метеорологичните условия. Това прави електрическия Ford E-Transit идеален за градска среда, фиксирани маршрути на шофиране и доставки в рамките на географски обозначени зони с нулеви емисии, без да изисква от собствениците на автопаркове да плащат за излишен капацитет на батерията, от който не се нуждаят.

Ford предлага и разнообразни решения за зареждане на батерията, за да удовлетвори различните нужди на клиентите и шофьорите, вкъщи, на работа и по пътя. Новият E-Transit разполага както с променливотоково зареждане AC, така и с постояннотоково бързо зареждане DC. За европейските клиенти бордовото зарядно устройство на E-Transit с мощност 11,3 кВт е в състояние да осигури 100% заряд до 8,2 часа.

При зареждане с до 115 кВт с помощта на мощно постояннотоково бързо зарядно устройство E-Transit може да презареди батерията от 15% до 80% за около 34 минути. Режимите на шофиране на Ford E-Transit са съобразени с неговия електрически силов агрегат. Специалният режим Eco има за цел да осигури до 8-10% подобрение в потреблението на енергия, ако E-Transit се движи без товар с енергично ускорение или със скорости за движение по магистрали според данни на Ford. Режимът Eco ограничава максималната скорост, регулира ускорението и оптимизира климатичния контрол, за да помогне за максимално увеличаване на наличния пробег.

Новият Ford E-Transit разполага опционално с технологията Pro Power Onboard, която позволява на европейските клиенти да трансформират товарния ван в мобилен източник на енергия, осигурявайки до 2,3 кВт за захранване на инструменти и оборудване на обекта и в движение. Това се предлага за първи път за лекотоварните превозни средства в Европа. Модемът FordPass Connect като стандартно оборудване осигурява безпроблемна свързаност, за да помогне на клиентите на лекотоварни превозни средства да управляват и оптимизират ефективността на автопарка, с набор от специализирани услуги за електрически превозни средства, достъпни чрез решението Ford Telematics за автопаркове.

Електрическият Ford E-Transit е снабден с комуникационната и развлекателна технология SYNC 4 при лекотоварните превозни средства, оборудвана със стандартен, лесен за използване 12-инчов сензорен екран плюс подобрено гласово разпознаване и налична, подсилена в облака, навигация. С актуализациите на SYNC по въздуха, софтуерът на E-Transit и технологията на SYNC ще се възползват от най-новите функции и подобрения на качеството.

На пътя с включена навигация операторите на автопаркове могат да се възползват от модерни технологии в помощ на водача, включително система за разпознаване на пътните знаци и интелигентен асистент за скоростта, които заедно определят ограниченията на скоростта. Новият E-Transit позволява климатичната система да бъде програмирана да регулира предпочитаната температура в кабината, докато ванът е все още в режим на зареждане, като гарантира максималния наличен пробег.

Новият Ford E-Transit не само помага на компаниите да работят по-устойчиво, но и предлага ясни предимства за бизнеса. Електрическият автомобил може да намали експлоатационните разходи с приблизително 40% в сравнение с моделите с двигатели с вътрешно горене в резултат на по-ниските разходи за поддръжка. В Европа клиентите ще се възползват от най-доброто в класа едногодишно обслужване без ограничение в пробега, което върви заедно с 8-годишния гаранционен пакет до 160 000 км за батерията и високоволтовите електрически компоненти.

Новият Ford E-Transit е подкрепен от мощната мрежа на Ford от над 1800 дилъри на лекотоварни автомобили в световен мащаб, включително европейската мрежа с 1000 Transit-центъра, за улесняване на продажбите и обслужването. Новият Ford E-Transit печели също от сътрудничеството със стотици компании, трансформиращи превозни средства в цял свят, които предоставят съвместими компоненти за дизеловите модели.

Докато новодошлите компании в бизнеса с ванове все още изграждат прототипи, разработват схеми за изпитване и се справят с трудни условия за експлоатация, екосистемата на Ford за лекотоварни превозни средства се разширява, за да включи софтуер за мониторинг на електрически превозни средства и свързани решения за автопаркове с цел безпроблемно интегриране в ежедневните операции.

Като водещата марка за лекотоварни автомобили в Европа и Северна Америка, Ford произвежда гамата Transit от 55 години и лекотоварни превозни средства от 1905 г. Компанията ще създава E-Transit за европейските клиенти в завода на Ford Otosan Kocaeli в Турция на специална линия заедно с отличения с награди Transit Custom Plug-in Hybrid. За клиентите от Северна Америка автомобилът ще се произвежда в завода Канзас Сити в Клейкомо, Мисури. Новият Ford E-Transit ще пристигне при европейските клиенти в началото на 2022 г. и е част от глобалните инвестиции в електрификацията през 2022 г. в размер над 11,5 милиарда щатски долара.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.