Forbes: България е на 46-то място по бизнес климат

Forbes: България е на 46-то място по бизнес климат

Изпреварваме Сърбия и Турция

България се нарежда на 46-то място в световната класация на страните с най-добър бизнес климат. Това показва проучване на американското бизнес издание Forbes за 2018 г. Според авторите у нас се наблюдава силно вътрешно търсене и намаляване на инфлацията, довели до икономически растеж с близо 4%.

Въпреки възможността за Брекзит без сделка, Великобритания оглавява класацията. След нея се нареждат Швеция и Хонконг, следвани от Холандия и Нова Зеландия.

В челната десетка попадат и Канада, Дания, Сингапур, Австралия и Швейцария. Германия, която е с най-голяма икономика в Еврозоната пък, се нарежда на 14-то място.

България е 46-та и е изпреварена от Румъния и Гърция с места съответно 41 и 42. Хърватия, Сърбия и южната ни съседка Турция се нареждат след нас на 52, 56 и 57-мо място. Най-долу в класацията са Централноафриканската република, Конго, Гвинея-Бисау, Екваториална Гвинея и Чад. Точките, по които страните са били оценявани, са 15, сред които данъчна политика, размер на пазара, жизнен стандарт, защита на правото на собственост и на инвестициите, развитие на инфраструктурата, ниво на корупцията, технологии и др.

Според Forbes въпреки ниските данъци върху печалбата, страната ни все още има много предизвикателства пред себе си. „Ниската производителност и съществуващата организирана престъпност все още пречат на инвестиционния климат, а оттам и на икономическите перспективи“, пишат от американското издание. Като други минуси са изтъкнати корупцията, липсата на прозрачност, както и слабата съдебна система.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.