Фондът на фондовете  кредитира проекти за намаляване на битовите отпадъци

Фондът на фондовете кредитира проекти за намаляване на битовите отпадъци

Фондът на фондовете (ФнФ) пусна на пазара нов финансов инструмент, насочен към общините и дружествата за третиране на битови отпадъци. Целта е да се повиши инвестиционният потенциал на частни и общински предприятия за реализиране на проекти за намаляване на отпадъците от домакинствата в страната. Това съобщиха от пресцентъра на ФнФ. 

За първи път ФнФ ще предоставя директно финансиране на крайни получатели. То ще бъде под формата на индивидуални кредити като фондът ще осигурява до 90% от размера на всеки заем.

Инвестиционните кредити ще бъдат със срок на погасяване до 20 години, а кредитите за оборотен капитал, свързан с инвестицията, трябва да се върнат в срок до 5 години. Парите пък трябва да бъдат усвоени до края на 2023 г.

Заемите са предназначени за общини, които не използват безвъзмедни средства за същите цели, за предприятия с вече сключени договори с местните власти за третиране на отпадъци, а също и за нестопански организации с пилотни или демонстрационни проекти, за които не са отпуснати грантове.

Те могат да кандидатстват за финансиране, като изпратят на ФнФ попълнено заявление за участие на електронен адрес office@fmfib.bg или на хартиен носител на адрес: София 1606, бул. "Едуард И. Тотлебен" 30-32. Чрез заявление до същите адреси търговските банки  пък могат да заявят проекти за съвместно финансиране. Крайният срок е 30 юни 2021 г.

Новият финансов инструмент за инвестиции в сектор „Отпадъци“ е със средства от Оперативна програма „Околна среда“ 2014 – 2020 г., съфинансирана от Европейския фонд за регионално развитие и Кохезионния фонд на ЕС. Той се изпълнява по силата на финансово споразумение, подписано между ФнФ и Министерството на околната среда и водите.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.