Фондовете ни уведомяват за бъдещата втора пенсия

Фондовете ни уведомяват за бъдещата втора пенсия

С промени в Кодекса за социално осигуряване правилата за инвестиции, ще могат да влагат до 5% от средствата

Дружествата за допълнително пенсионно осигуряване ще са длъжни да ни информират за бъдещите плащания по втората ни пенсия. Това става ясно от промените в Кодекса за социално осигуряване (КСО), публикувани на сайта на финансовото министерство за обществено обсъждане.

Освен това фондът ще е длъжен да изпраща безплатно на осигурените лица до 31 май всяка година извлечение от техните индивидуални партиди за предходната календарна година, както и да осигури възможност на всяко осигурено в него лице при поискване да получава информация за своята индивидуална партида. Осигурените лица ще имат право да искат, а дружествата ще са длъжни да им предоставят информация относно постигнатата реална доходност по техните индивидуални партиди.

Пенсионноосигурителното дружество ще е длъжно при поискване да издаде на всяко осигурено лице или пенсионер уникален идентификатор, който да му осигурява електронен достъп до данните в неговата индивидуална партида и да му позволява да извършва справки и да проследява осигурителната си история, а също така да предостави на него или негов наследник в 7-дневен срок копие от електронен документ в електронното му досие на хартиен или на електронен носител.

Промените предвиждат още пенсионните дружества да могат да инвестират до 5% средства на фонд за допълнително доброволно пенсионно осигуряване по професионални схеми в корпоративни облигации, приети за търговия на многостранна система за търговия (МСТ) или организирана система за търговия (ОСТ) в държава - членка на ЕС. Средства от фонда ще могат да бъдат инвестирани и в акции, различни от акциите на предприятие за колективно инвестиране както и в права или варианти по тях, търгувани на МСТ или ОСТ в държава членка.

Премахват се и изискванията към инвестиционната дейност на чуждестранните институции за професионално пенсионно осигуряване, управляващи професионални схеми на български предприятия.

Въведени са принципни изисквания за отчитане на дългосрочните интереси на осигурените лица и пенсионерите, справедливо разпределение на рисковете и ползите между поколенията и отчитане на екологични, социални и управленски фактори при инвестирането.

На 21 август изтича срокът за обществено му обсъждане. До 17 май 2019 г. трябва да влязат в сила новите разпоредби, а преди това до 13 януари 2019 г. Комисията за финансов надзор трябва да приеме наредбите по прилагане на Кодекса за социално осигуряване.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.