Фондация „За Нашите Деца“ и Софиямед обединяват усилията си в борбата с изоставянето на бебета

Фондация „За Нашите Деца“ и Софиямед обединяват усилията си в борбата с изоставянето на бебета

Фондация „За Нашите Деца“ и УМБАЛ „Софиямед“ обединяват усилията си в борбата с изоставянето на бебета и в подкрепа на ранното детско развитие. За това подписаха договор за сътрудничество вчера заместник - управителят на здравното заведение д-р Бойко Пенков и заместник- директорът на фондацията Мариана Тасева, казаха от фондацията.

Двете организации ще си партнират в навременната, професионална и ефективна подкрепа на жени, заявили намерение да изоставят бебето си след раждането, както и на специализирана подкрепа към бебета с увреждания и техните семейства.

Специалистите на фондацията - социални работници, психолози, ранна детска интервенция и ранно детско развитие, логопед, рехабилитатор ще работят в подкрепа на развитието на детето от най-ранната му възраст. Родителите ще имат възможност да се включат в безплатните курсове на фондацията за повишаване на уменията им за грижа за детето, а екип от Фондацията веднъж седмично или по заявка ще консултира в УМБАЛ „Софиямед“ родилки или родители, заявили желание да изоставят детето си, както и родители на деца – пациенти в отделенията по акушерство и гинекология, неонатология и детски болести, когато има необходимост от това, допълниха от Фондацията.

„Физическото здраве на децата е основен приоритет за нас -здравните специалисти, но не с по-малка важност за тяхното развитие е подкрепата, която трябва да получат така, че и тяхната психика да бъде здрава, за да взаимодействат със социалната среда по-най-добрия начин. Радваме се, че можем да предложим на родителите в партньорство с Фондация „За нашите деца“ възможност за комплекса услуга в името на здравето на техните деца“ – заяви д-р Пенков след подписването на споразумението.

„Благодаря за готовността за съвместна работа, защото интеграцията между социални и здравни услуги е изключително важна за ефективната подкрепа на децата в риск и с трудности в развитието. Убедена съм, че нашето сътрудничество ще помогне на децата по-лесно да преживяват престоя в болницата, а родителите им да са по-информирани и по-спокойни за децата си“ – каза Мариана Тасева

Екипът на фондацията има дългогодишен опит в превенцията на изоставянето на новородени в родилно отделение, натрупан в сътрудничество с пет от големите здравни заведения в София и четири в Пловдив, сред които и УМБАЛ „Пълмед“ – част от групата „Булфарма“.

Нашите специалисти пристигат до 4 часа след подаването на сигнал от болницата за дете в риск от изоставяне и започват разговори и консултации с майката, заявила намерение да изостави бебето си, а при необходимост с разширеното семейство. Освен психологическа подкрепа и пакет с всичко необходимо за новороденото, ние помагаме на родителите и в отношенията им с различни институции, както и работим с тях за повишаване на увереността и уменията им за грижа за детето.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.