Търсят осиновители на мозайките на Бузлуджа

Търсят осиновители на мозайките на Бузлуджа

„Осиновители“ на 4 от мозайките във външния кръг на мемориалния комплекс на връх Бузлуджа, които са в окаяно състояние само 4 десетилетия след създаването си, търси екипът на фондация „Проект Бузлуджа“, който започна работа по консервацията и защитата на артефактите.

Между 5 и 7000 лв. струва запазването на всяка една от мозайките. До сега са събрани средства за 10 от 14-те работи на творци като Иван Кирков, Димитър Киров, Стоимен Стоилов, Тома Върбанов и Иван Б. Иванов, създадени в края на 1980 и началото на 1981 година.

Фондацията, учредена от възпитаничката на берлинския университет арх. Дора Иванова, е стартирала няколко нетрадиционни инициативи за набирането на средства, последното от тях ще бъде търг на 30 септември в столично заведение, където за продажба ще бъдат извадени ползвани от консерваторите метални канчета. Мозайките в построения и открит през лятото на 1981 година монумент на връх Бузлуджа са едно от най-големите мозаечни произведения от 20 век в Европа. Те са най-ценният и най-застрашен елемент в сградата и се нуждаят от спешни мерки, за да не бъдат загубени безвъзвратно, коментира арх. Дора Иванова. Общата им площ е близо 1000 кв.м и за направата им са използвани над 2.5 милиона тесери (камъчета). Две трети от тези мозайки все още са налични. В момента на терена са 8 реставратори от НХА и Германия, помагат им доброволци от България и чужбина, предстои направата на защитно покритие, за което вече е доставен дървен материал.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.