Със 185 000 долара , предоставени от фондация, основана от американския милиардер Жан Пол Гети /1892-1976 / ще бъдат извършени предпроектни проучвания, технически обследвания и лабораторни анализи за състоянието на рушащия се от 2 десетилетия монумент на връх Бузлуджа.

Средствата са част от сумата, която от "Getty" са планирали за реализацията на програмата си  "Keeping it modern" /Запазване на съвременността/  през т.г. по която ще бъдат изготвени плановете за консервацията  и бъдещето използване на общо десет знакови архитектурни обекта на територията на България,  Аржентина,  Литва, Мозамбик, Испания и Уганда. 

Всички те са създадени през миналия ХХ век, сред тях освен футуристичния старопланински монумент на арх. Георги Стоилов има църква, жп гара, изложбена зала, конгресен център, химическа лаборатория и др.От 2014 година, когато е стартирана програмата фондация е подкрепила общо 64 проекта, за пръв път се финансира предложение на българи в лицето на фондация „Бузлуджа“, основана от младия архитект Дора  Иванова, която е кандидатствала в началото на тази пролет.

Запознати с проекта коментират , че през следващата седмица екип от специалисти на фондацията ще бъдат допуснати във вътрешността на строго охранявания от МВР обект, за да огледат обстановката и да набележат най-неотложните дейности по обезопасяването на маршрутите.

Същинската работа ще започне през септември, в работата си специалистите ще използват и събраните до момента данни от обследванията, извършени безплатно от студенти във УАСГ, уточни областният управител на Стара Загора Гергана Микова, която като представител на държавата стопанисва обекта.

Паметникът на Бузлуджа е построен през 1981 г. за отбелязване на 90-годишнината на българското социалистическо движение. Проектиран е от архитект Георги Стоилов. Основното тяло има формата на диск, която мнозина оприличават като кацнала извънземна чиния на върха, която се вижда от километри. От 1981 до 1989 г. паметникът е един от най-популярните обекти в България, през него преминават над 3,5 милиона души, но след 1990-а е изоставен на произвола на съдбата и в момента е в окаяно състояние като всичко по-ценно е окрадено и изпочупено.Все още не е приключила процедурата, задвижена от МК за обявяването му за паметник на културата,  без което не може да се търси външно финансиране.

Финансирането от фондация "Getty" за Бузлуджа ще се използва за изготвяне на предпроектно проучване и идеен проект. За тази цел ще се създаде дигитална база данни, включително актуални чертежи. Състоянието на носещата конструкция ще бъде обследвано и ще се изчисли доколко тя може да бъде запазена и как трябва да бъде укрепена. Въз основа на тази база ще бъде изготвен идеен проект за консервация. В рамките на бизнес план ще се проучи как паметникът ще може да се самоиздържа и да носи приходи. Проектът ще завърши през септември 2020 г. с подробен доклад, който ще бъде обществено достъпен онлайн,уточняват от фондацията . Част от средствата ще бъдат използвани за създаване на онлайн платформа, в която ще бъдат качени лазерни сканирания на монумента и архивни материали. Заложено е още провеждането на информационна кампания, която да покаже, че паметникът на Бузлуджа е част от националното наследство и шедьовър на архитектурното инженерство, неразделна част от българската история.

През 2018 г. паметникът бе признат от европейската организация "Европа Ностра" за един от 7-те най-застрашени обекта на културното наследство  в Европа.  Десетки хиляди посетители пътуват до паметника всяка година, а ново проучване показва, че 94% от чуждите посетители биха искали да платят входна такса, ако паметникът бъде опазен.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Умуват до 15 май за помощите за водата и тока

До 15 май ще бъде предложен механизъм за уязвимите групи хора, в момента нямаме решения за водни или енергийни помощи, но имаме решение за това, че трябва да намерим механизъм как да подкрепим уязвимите лица. Това каза социалният министър Деница Сачева на семинар в Банкя.

Работодателите предлагат: Глоба за лекаря и за служителя при фалшив болничен

18% от хората взимат болничен при нужда

Работодателите предлагат: Глоба за лекаря и за служителя при фалшив болничен

18% от българите предпочитат да си вземат болничен, а 5% продължават работата си от вкъщи. Това показва онлайн проучване на Nielsen Admosphere Bulgaria, проведено сред активните интернет потребители (15+), които са част от Българския национален панел.