Обявиха конкурс за коледен разказ
2

Обявиха конкурс за коледен разказ

Конкурс за Коледен разказ обявява фондация „ Арт Ангел“ и редакцията на вестник „Метафора“, съобщи председателят на неправителствената организация Илиян Кузманов. Наградният фонд е от двеста лева, като сумата ще бъде разпределена по следния начин-за първа награда премията е 100 лв., а за втора и трета награда- по 50 лв.

Специална награда ще получат жителите на Калугерово и Община Лесичово, тя е таблет. Повод за нея е отношението на хората от селото към латвийката Мария, която попадна случайно в пазарджишкото село Калугерово. Чужденката е пътувала по автомагистрала „ Тракия“, която минава покрай първото евросело и преди дни дошла пеш в населеното място, където й осигуриха подслон.

„Това бе Коледният дух, който може да бъде намерен навсякъде и никога не трябва да угасва в нас“, казва Илиян Кузманов. Бъдете добри към хората на улицата, бъдете добри към тези без подслон, грижете се за тези, които имат по- малко от вас, бъдете добри към тези, които не могат и не знаят как да си поискат помощ, помагайте на ближните си, но и на странниците и скитниците, това ни учи и Коледата, и това е Християнската етика и морал!“, подчертава младият мъж.

Разказите за конкурса трябва да бъдат изпратени на  foundation@artngls.org  до 15 декември. Наградите ще се обявят на 26 декември 2020 г.

„Срещнах Мария в деня, когато трябваше да поставим паметна плоча на дядо ми. Навярно това събуди много спомени за детството и за това което научих от моето семейство. Да се страхувам от Бог, научи ме на дисциплина, никога да не се предавам, да използвам главата, както и сърцето си, да чета и да се образовам. Без значение, че дядо беше израснал при една система, в която уж парите бяха нещо не дотам оценено, дядо имаше земя, животни, продължаваше да произвежда вино, не колкото баща си, но почти тон на година, което беше само за продажба. Защото парите ми дават повече възможности да бъда такъв, какъвто искам и какъвто трябва да бъда. Да разбирам какво означава да служиш на обществото, но да разбирам другите хора и да уважавам техните разбирания и вяра, но никога да не отстъпвам пред моята. Да помагам на бедните, и най- вече да уважавам жените. Дядо ми никога не съм го чул да повиши тон на баба ми, нито да употребява лоши думи, тя бе жена, с която всички трябваше да се съобразяват в къщи и безпрекословно да я слушат. Възпита ме, че не само определени хора заслужават уважение, но всички", казва в заключение Илиян Кузманов, чийто корени са от село Калугерово, пазарджишко.

 

 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.