Фондът на фондовете приканва банките да кандидатстват за нов ресурс по Програма „Възстановяване“

Фондът на фондовете приканва банките да кандидатстват за нов ресурс по Програма „Възстановяване“

Фонд на фондовете (ФнФ) приканва всички банки у нас да кандидатстват за нов ресурс по Програма „Възстановяване”, която бе създадена по-рано това лято. Причина за това е големият интерес на фирмите към програмата за портфейлни гаранции, съобщи ФнФ на сайта си.

Средствата са от Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ 2014-2020 г.,  с финансиране като част от отговора на Европейския съюз на пандемията от COVID-19 по линия на „REACT-EU“ пo приоритетна ос 6 „Възстановяване на МСП“. Общият размер на допълнителния ресурс, който Фонд на фондовете ще представи по Гаранционния инструмент възлиза на: 96 170 000 лева.

"Целта на Програмата, по която продължаваме да работим, е улесняване достъпа на бизнеса до кредити за възстановяване на дейността. Предприятията ще имат възможност да получат свеж финансов ресурс, основно за задоволяване на текущите си нужди от ликвидност, но също и за нови инвестиции, трансформация и растеж. Условията на гаранцията подсигуряват кредитите да бъдат отпускани в кратки срокове, с минимална административна тежест и без необходимост от материалното им обезпечаване", посочват от ФнФ.

Фондът ще поеме до 50% от кредитния риск на банките партньори, произтичащ от създадения от всяка от тях портфейл от нови кредити за МСП, с покритие на гаранцията от 80% за всеки индивидуален кредит.

Параметрите по Програма „Възстановяване“ са следните:

-              Достъп до бизнес кредити на допустими Български МСП с минимум 3-годишна история;

-              Без изискване за материални обезпечения; необезпечен кредит, с изключение на лични гаранции, предоставени от собствениците;

-              Получаване на одобрение и възможност за усвояване в съкратени срокове;

-              Възможност за договаряне на 12-месечен гратисен период;

-              Разсрочване на изплащането по главница до 84 месеца;

-              Минимизиране на административната тежест за клиента;

-              Възможност за получаване на финансиране до 3 млн. лв., но не повече от 70% от оборота за 2019 или 2020 г., според това за коя от годините оборотът е бил по-голям; до лимита, определен по de minimis.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.