Фонд

Фонд "Земеделие" ще кредитира проекти по пчеларската програма при 2,5% лихва

Пчеларите със сключени договори по Националната програма по пчеларство (НПП) от приема за 2021 г. могат да кандидатстват за кредити от Държавен фонд „Земеделие” (ДФЗ). Заявления за кредитиране се приемат от 17 март до 30 юни в областните дирекции на ДФЗ.   През тази година за първи път кредитите ще се предоставят с още по-нисък годишен лихвен процент в размер на 2,5%. Това съобщиха от разплащателната агенция. 

Възможността за кредитиране позволява на пчеларите да получат предварително финансов ресурс за реализиране на одобрените им проекти по мерки А, Б, В и Д от НПП – за закупуване на нови кошери, отводки, пчелни майки, ветеринарно-медицински препарати, пчеларско оборудване и прикачен инвентар за подвижно пчеларство.

През тази година кредитите ще се отпускат пряко от ДФ „Земеделие“ и ще покриват до 95% от полагащата се безвъзмездна финансова помощ по мерки А, Б, В и Д от НПП, а останалата част се осигурява от кандидатите. Кредитът и дължимата по него лихва се погасяват еднократно чрез прихващане на стойността му от одобрената финансова помощ, която пчеларят ще получи по Пчеларската програма. 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.