Фонд

Фонд "Земеделие" отпуска 5 млн. лв. за съфинансиране на застраховки на продукция

Земеделските стопани ще получат 5 млн. лв. за 2021 г. по схемата за подпомагане „Помощ за съфинансиране на застрахователни премии при застраховане на селскостопанска продукция“. Това реши Управителният съвет на Държавен фонд „Земеделие“.

Поради зачестилите неблагоприятни климатични условия през последните години,

зърнените култури за първи път влизат в обхвата на подпомагане

по схемата. По предложение на бранша Министерство на земеделието пренотифицира пред Европейската комисия държавната помощ, като включи в нея културите: пшеница, ечемик, царевица, слънчоглед и рапица.

Бенефициери на помощта могат да бъдат земеделски стопани, отглеждащи:

  - овощни култури над 0.5 ха и срок на експлоатация на насажденията под 20 години;

  - зеленчукови култури, отглеждани в оранжерии над 0.1 ха;

  - зеленчукови култури над 0.3 ха;

  - етерично-маслени култури над 0.5 ха;

  - тютюн над 0.1 ха. - зърнени култури над 3 ха;

 - маслодайни култури над 3 ха; Земеделските стопани, отглеждащи зърнени и маслодайни         култури се подпомагат за първите 2 000 ха от площите си.

Максималният размер на подкрепата, която може да получи един фермер, който отглежда овощни, зеленчукови, етерично-маслени култури и тютюн е

до 65% от стойността на застрахователната премия.

Сумата за подпомагане e до 195 лв./ха при размер на застрахователната премия от 300 лв./ха. Стопаните, които застраховат зърнени (пшеница, ечемик и царевица) и маслодайни култури (слънчоглед и рапица), могат да получат

до 35% от стойността на застрахователната премия.

Размерът на подпомагане е до 21 лв./ха при размер на застраховката от 60 лв./ха.

На съфинансиране подлежат полици, издадени след подаване на заявление за подпомагане.Целта на помощта е насърчаването на земеделски стопани, малки и средни предприятия, които произвеждат плодове, зеленчуци, етерично-маслени, зърнени, маслодайни култури и тютюн доброволно да застраховат продукцията срещу неблагоприятни климатични събития.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.