ПАРИ ЗА РОЗИ: Вижте колко отпуска фонд

ПАРИ ЗА РОЗИ: Вижте колко отпуска фонд "Земеделие"

Държавен фонд „Земеделие“ отпуска средства за компенсиране на част от разходите за преработка на цвят от маслодайна роза реколта 2021 г. Това съобщиха от разплащателната агенция. 

Финансовата подкрепа de minimis ще е 3 млн. лева общо и  има за цел да подпомогне сектора на розопроизводството и розопреработката във връзка с предстоящия розобер и изкупуването на маслодайна роза. 

Предприемането на мерки в подкрепа на розопреработвателите ще даде възможност те да бъдат допълнително стимулирани да изкупуват произведения цвят от маслодайна роза. Решението може да окаже положителен ефект и върху производителите на първична земеделска продукция, тъй като ще минимизира риска да не реализират наличните количества розов цвят.  На подпомагане подлежат предприятия преработващи цвят на маслодайна роза (Дамасцена и Алба), регистрирани по Закона за маслодайната роза.

Размерът на помощта е

0,30 лева на килограм преработен цвят от маслодайна роза.

Преработвателите следва да изкупуват продукцията от стопаните на цена за 1 кг. розов цвят, но не по-ниска от 2 лв./кг. без ДДС, в обем не по-малко от 70% от този през 2020 г. Максималният размер на помощта, която може да получи един розопреработвател, е не повече от 150 000 лв.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.