Фонд

Фонд "Земеделие" отпуска 1 млн. лв. за реализация на агнешко

Държавен фонд „Земеделие” (ДФЗ) ще отпусне до 1 000 000 лв. de minimis за компенсиране на част от разходите за транспорт, логистика и реализация на месо от дребни преживни животни в търговската мрежа през 2021 г. Това съобщиха от разплащателната агенция. 

По този начин ще се даде възможност по време на Великденските празници и Гергьовден животновъдите да реализират голяма част от отгледаните от тях агнета и ярета на пазарни цени.

По време на среща между  ръководствата на земеделското министерсти, ДФЗ,  представители на бранша и контролния орган - Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ)  всички страни постигнаха съгласие относно подпомогнето на българското производство в условията на  пандемия. На подпомагане подлежат кланици, фигуриращи в националния електронен регистър на БАБХ за предприятия с одобрение за търговия с храни от животински произход със страните-членки.  Те ще изкупуват живи агнета и ярета от фермерите и ще извършат клането на животните. Добитото месо пък ще се реализира на територията на цялата страна. В България има действащи 63 кланици, които могат да извършват клане на дребни преживни животни.

Единичната ставка е в размер на 7 лв. за закупено и заклано 1 агне/яре. За да получи финансиране,  кланицата следва да е закупила от земеделските стопани агнета или ярета на цена не по-ниска от 5.50 лв./кг. живо тегло без ДДС.

Срокът за кандидатстване по държавната помощ е до 31 май 2021 г., а субсидиите ще бъдат изплатени до 30 юни 2021 г.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.