Превеждат с пари от Фонд „Условия на труд“ ноу хау за борба с COVID-19

Превеждат с пари от Фонд „Условия на труд“ ноу хау за борба с COVID-19

Част от добрите практики за борба с КОВИД-19 в различни браншове, които са публикувани в Насоките на ЕС за адаптиране на работните места и защита на работещите при завръщане на работа, са преведени на български език благодарение на осигурено по предложение на Инспекцията по труда финансиране от Фонд „Условия на труд“. Това съобщиха от Министерството на труда и социалната политика.

Преводите са достъпни в сайта на Инспекцията, в специално създадената рубрика “В помощ на работодатели и работещи в извънредна ситуация http://www.gli.government.bg/page.php?c=231.
Всички добри практики на съответните езици могат да бъдат намерени в приложението към Насоките на ЕС, публикувани на сайта на Министерството на труда и социалната политика https://www.mlsp.government.bg/…/eu-guidance-covid-19-bg1.p…

Инспекцията по труда напомня на работодателите и за възможността да използват интерактивният инструмент за онлайн оценка на риска от разпространение на КОВИД-19. Той е свободно достъпен, само срещу регистрация, през OiRA платформата на Европейската агенция за безопасност и здраве при работа https://oiraproject.eu/bg/oira-tools ИА ГИТ заяви превод на инструмента на български език, а служители на Агенцията го адаптираха съгласно българското законодателсто.

На специализираната платформа са публикувани множество интерактивни инструменти за онлайн оценка на риска в различни сектори и икономически дейности, предназначени за подкрепа основно на микро- и малките предприятия. Най-много - 41 бр. инструменти, са разработени от България. Помощник-инспектори, назначени по проект „Оптимизация и иновации в ИА ГИТ“ във всяка Дирекция „Инспекция по труда“, могат да демонстрират на работодателите или на техни представители функционалностите на инструментите. Проектът е финансиран по оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ (ОПРЧР), съфинансирана от ЕС чрез Европейския социален фонд.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.