Фонд „Научни изследвания” отпуска до 300 000 лв. за проект, свързан с COVID-19

Фонд „Научни изследвания” отпуска до 300 000 лв. за проект, свързан с COVID-19

Финансиране от 2,4 млн. лв. отпусна Министерският съвет за реализиране на нови конкурси на Фонд „Научни изследвания“ (ФНИ) за финансиране на проекти за научни  изследвания, свързани с пандемията от коронавирус. От тях с между 100 000 и 300 000 лв. могат да се финансират проекти, свързани с медико-биологични проекти, посочват от фонда.

За това направление са насочени общо 1,56 млн. лв. Сумата, с която ще бъде финансиран един проект, търсещ решение на медико-биологичните проблеми, е в зависимост от броя участващи учени в колектива и броя научни организации. За проектите, свързани със социални, икономически и образователни аспекти на пандемията COVID-19, пък е предвиден бюджет от 240 000 лв. Всеки от тях може да бъде финансиран с между 30 000 и 60 000 лв. спрямо броя на участниците. Продължителността на изследвания, финансирани от фонда, може да бъде до 24 месеца.

Допълнително е одобрен бюджет от 600 000 лв. за финансиране на проекти на български учени и колективи по конкурси за двустранно или международно сътрудничество, свързани с пандемията от коронавирус.

„Основните документи за конкурса са подготвени от Фонд „Научни изследвания“ по указания на Министерството на образованието и науката и предстои да бъдат съгласувани с Министерството на финансите, в съответствие с Правилника на ФНИ”, посочват от фонда. Тогава ще бъде публикувана и окончателната покана за конкурса.

Страната ни е една от десетте държави-членки, които ангажира средства за изследвания в областта на COVID-19, посочи зам.-образователният министър Карина Ангелиева по време на брифинг за проекта. „Като резултат може да имаме защо не и ваксина лекарство и други решения, които са свързани с общото негативно въздействие на тази болест върху нашия живот. Това може да отвори нови пътища за припознаването на българската наука на световно ниво и да привлечем нови инвеститори в България“, каза тя.

Председателят на Българската академия на науките акад. Юлиан Ревалски пък посочи, че този конкурс ще подготви почвата за евентуални бъдещи реакции на България във връзка с подобен тип вируси. „Тази криза показа необходимостта от висококвалифициран научен потенциал в страната, който е готов да реагира оперативно както Щаба, така и за справяне с бъдещи такива кризи. Мога да ви гарантирам, че в БАН имаме много силни научни колективи, които ще бъдат кандидати за проекти. Както в последните години се случва, Фондът за научни изследвания ще проведе много сериозна селективна политика и най-добрите ще бъдат финансирани. Това е добър знак за нас учените, че държавата си дава сметка за важността на научния потенциал за развитието на човечеството“, каза той

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.