Със зрелищна възстановка на Освобождението на Банско под надслов „Собраа се арамии, арамии банскалии“  завърши второто издание на Националния фестивал за народно творчество „Фолклорна магия“ Банско 2019. Комитите, които тук се наричат айдути слязоха от Пирин планина и бяха посрещнати от жени и деца с цветя. Извиха се дълги хора, а турците бяха избягали.

   В рамките на три дни Градския парк беше сцена за изява на пазителите на българското народно творчество - самодейци, занаятчии и производители на традиционни български стоки от цялата страна. Само за две години, организаторите - Община Банско, Фен Фолк ТВ, с подкрепата на националния център на ЮНЕСКО - София, успяха в стремежа си, фестивалът да се превърне в един от най-значимите фолклорни конкурси с национален обхват. Мащабният форум бе открит лично от кмета на града Георги Иконоомов и от директора на фестивала Виктор Касъмов.

  В заключителната трета вечер хиляди любители на най-българските ритми извиха неспирни хора под изпълненията на Стоян Петков, мъжка фолклорна група „Бански старчета“, на тракийския славей Бинка Добрева и на примата на македонската песен Румяна Попова, заедно с танцьорите от „Майсторите на танца“.

   Вчера точно в 12 часа по обед банскалии върнаха събитията 100 години назад. Пукна пушка арамия и те, комитите се събраха да изиграят най-тежкото, най-мъжкото, най-мълчаното хоро. Изписка гайда и се чу песен, тръгнаха момците към града да занесат добрата вест. И народът с тях! Сълзи от радост, от гордост и сподавени чувства. По главите им закичваха росен здравец, а на лицата им грейваха все по-широки усмивки. С носии на повече от век и автентични оръжия, айдутите слезнаха от гората, за да възвестят свободата на  Банско. Мъже жени, майки бащи, синове и дъщери се качиха на сцената, а звънът на църковните тежки бански камбани възвести, че са постигнали най-святото през петвековното турско робство – свобода и мир.

   И там, на мегдана, ги чакаше Яворов с думите: „Братя, събрали сме се тук да посрещнем най-ценното нещо в живота на човек – Свободата. С онази светлина, братя пред която сложиха непокорните си глави Гоце и Даме, и хилядите още знайни и незнайни герои на революцията. Пазете я много, братя, защото е свята. Не позволявайте сърцата ви да се свиват от коравосърдечието и безразличието. Помнете онези, които толкова силно я желаеха и умряха за нея. Братя българи, поздравявам ви като жителите на първото свободно селище на българското отечество – Македония!“. И пукнаха радостно пушкалата, и песен се разля и се сля с историята. Невести, дъщери, сестри, и свидни майчици свалиха кърпите от главите и се втурнаха сред мъжете. Стотици сърца затупкаха в ритъма на тъпана и се изви кръшно хоро. Хорото на свободата.   „Собраа се арамии, арамии банскалии“ нарекоха спектакъла – възстановка екипът на Народно читалище „Никола Вапцаров“ – Банско, подготвен специално за последния ден на фестивала „Фолклорна магия“. Сигурни сме, че няма човек, който да не се е почувствал горд и достоен син на майка България, след като е присъствал на мястото. Екотът на пушките на мъжете от „Дружина Перински Айдути“ дълго ще напомнят за дълбочината на корените български.

      Фестивалът „Фолклорна магия” тази година събра в Банско над 300 танцови ансмабли, фолклорни и самодейни състави от цяла България, а общият брой на участниците бе 2000.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини