ФОБИ 2019 тръгна с изложба за Владигеров и Райнхард
5

ФОБИ 2019 тръгна с изложба за Владигеров и Райнхард

С концептуална изложба под наслов „Райнхард- Владигеров. Взаимовлияния и проекции“ стартира петдесетото юбилейно издание на Фестивала за оперно и балетно изкуство в Стара Загора, тя бе представена от директора на музея „Панчо Владигеров“ Надя Сотирова.

Двадесетината пана, подредени във фоайето на оперния театър  разкриват а детайли от един сравнително малко познат период от творческата биография на композитора, когато той живее и работи в Германия. В нея са събрани материали, които припомнят за достойното присъствие на българския класик в кръга на европейския интелектуален елит на XX в.

Надя Сотирова припомни, че Панчо Владигеров постъпва в берлинското държавно висше училище през 1914 г., след което продължава обучението си тамошната Академия по изкуствата, а в последствие /през периода 1920-1930/ работи в театрите  на забележителния немски режисьор Макс Райнхард в Берлин и Виена. По музика на Владигеров в Дойчес театер в Берлин са поставени спектаклите "Цезар и Клеопатра", "Сънна игра", "Юдит", "Тебеширеният кръг", "Много шум за нищо" и др., а във Виенския "Театер ин дер Йозефщад" се играят "Венецианският търговец" и "Хуарес и Максимилиан", също по музика на българския творец. От този период в немските и австрийските архиви са запазени оскъдни данни, а настъплението на фашизма и войната заличават много от документите. Нотните ръкописи, събирани и грижливо пазени в архива на композитора, са свидетелствата на това време и неговите проекции в музикалното и театралното изкуство в България.Концепцията на изложбата е осъществена от творческия екип Надя Сотирова и Светлана Авдала, а художественото оформление е дело на Ивелина Велинова и Стоян Бунджулов. Включването й в програмата на юбилейния ФОБИ 2019 кореспондира с балканската премиера на операта „Африканката“, написана от немския композитор Джакомо Майербер и поставена за пръв път в Берлин през далечната 1863 година. В Стара Загора тя е поставена от Вера Немирова като са използвани декорите и част от костюмите, подарък от Дойче опера след последния спектакъл там през 2015 година.В премиерния спектакъл пяха косоварката Беса Лугичи /Инес/  и румънският тенор Даниел Магдал /Васко Да Гама/.Поздравителен адрес до старозагорската опера и меломаните от Града на липите за ФОБ изпрати министърът на културата Боил Банов. Следващият спектакъл в програмата на феста е на 27 ноември, когато на сцената ще бъде Опера Балтик от Гданск с „Таис“ на Жул Масне.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.